Sud BiH
0

Memić i ostali: Trusina nije spominjana

FENA
Svjedoci Tužilaštva BiH koji su radili 1994. godine na otkrivanju počinilaca krivičnih djela na području Konjica na suđenju za zločine u selu Trusina (općina Konjic) ustvrdili su da nisu imali zvaničnih informacija o ubistvima u ovom selu, prenosi BIRN - Justice Report.

Sead Branković, bivši referent bezbjednosti Četvrtog korpusa Armije BiH (ABiH) i vođa analitičkog tima akcije “Trebević 3”, provođene s ciljem otkrivanja svih krivičnih djela na području općine Konjic, tvrdi da nije imao nikakvih zvaničnih informacija o ubistvima civila i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO-a) u Trusini.

“Kao organ bezbjednosti nismo imali apsolutno nikakvih saznanja sa terena o tom događaju. Nikad se pojam Trusine nije spomenuo”, rekao je Branković, istaknuvši da je u ljeto 1993. godine vidio spaljene kuće u Trusini, ali ih nije mogao povezati sa počinjenim ubistvima.

Čuo sam, kazao je svjedok, da je Seid Padalović ‘odradio’, to jeste, zauzeo Trusinu

Za Seida Padalovića svjedok pojašnjava da je bio komandir jedinice “Tigrovi”, koja je djelovala u sklopu ABiH, ali je nakon zauzimanja Trusine poginuo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Državno tužilaštvo tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar”, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika, dok je napadom rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u ubistvima.

Svjedok je odgovarajući na pitanja Odbrane optuženog Ališpage kazao da nije ništa poduzimao s ciljem rasvjetljavanja događaja u Trusini, jer, kako je kazao, nije imao informaciju da su u Trusini ubijeni ljudi.

“Nisam ništa poduzimao jer nisam imao pojma da je tu ijedna glava pala“, rekao je Branković.

Svjedok Branković je pred Sudom BiH kazao da ga je kontaktirao jedan od prijatelja optuženog Bojadžića, ali da on to ne shvata kao utjecaj na njega, već kao brigu prijatelja prema prijatelju.

“Htio je da kažem da nisam siguran da sam Bojadžića vidio na sastanku između predstavnika ABiH i HVO-a. Sastanak je održan da bi se prekinuo sukob. Bojadžić je tada rekao da ima naredbu od predsjednika da se sastanak prekine, što su hrvatske snage jedva dočekale”, kazao je svjedok Branković, pojasnivši da za predsjednika misli da je Alija Izetbegović, prvi predsjednik Republike BiH, koji je preminuo 2003. godine.

Unakrsno ispitivanje svjedoka Brankovića bit će nastavljeno na idućem ročištu.

Kao svjedok na ovom suđenju ispitan je i Muharem Košarić, nekadašnji inspektor Centra službi bezbjednosti (CSB) Mostara.

Košarić je kao pripadnik vojno-policijske operacije “Trebević 3”, kazao da nije imao nikakve informacije o dešavanjima u Trusini.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. august ove godine.