Suđenje za zločine u Trusini
0

Radžo: Poslije rata sam saznao za stvari zbog kojih sam u sudnici

FENA
Dževad Radžo
Dževad Radžo
Nekadašnji komandant bataljona Vojne policije pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), Dževad Radžo, rekao je na suđenju za zločin u Trusini da nije bio obaviješten da su u Trusini (općina Konjic) počinjena krivična djela koja bi po dužnosti morao istražiti i o tome izvijestiti pretpostavljene. Svjedočeći u korist državnog tužilaštva, Radžo je kazao da dok je bio na dužnosti komandanta bataljona Vojne policije od marta do juna 1993. nije dobio naredbe za istraživanje ikakvih krivičnih djela.

“Za Trusinu sam čuo kada su se dešavala borbena djejstva, a poslije rata sam saznao da su se desile stvari zbog kojih sam danas u sudnici. O pitanju Trusine niko mi se nije obraćao”, rekao je svjedok Radžo.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. Tužilaštvo BiH tereti Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića, Nihada Bojadžića i Zulfikara Ališpagu.

U optužnici stoji da su Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brdske brigade “Neretvica”, učestvovali u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, kako se navodi u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”.

Optuženi Ališpago, bivši komandant istog odreda, tereti se što nije kaznio vojnike koji su učestvovali u strijeljanju.

Sabro Hasković, drugi svjedok Tužilaštva i nekadašnji načelnik Operativne grupe “Igman” ABiH, govorio je o principu jednostarješinskog komandovanja u ABiH.

“Komandant izdaje naređenja, te je odgovoran za stanje u jedinici. Od ovog principa se odstupa ako komandanta nema, i tu dužnost preuzima zamjenik i ima dužnost da referiše komandanta”, pojasnio je svjedok Hasković.

On je kazao da pretpostavlja da je odred “Zulfikar” bio vezan za Štab Vrhovne komande ABiH. Oba svjedoka su rekla da je optuženi Ališpago bio komandant tog odreda, a zamjenik optuženi Bojadžić.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. oktobar 2011. godine, kada je planirano da bude ispitan zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, prenosi BIRN - Justice Report.