BiH
10

Mektić za Klix.ba: Razgovarat ću sa Brennanom o tome šta možemo poboljšati u borbi protiv terorizma

Piše: Er. M.
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Dragan Mektić (Foto: Arhiv/ Klix.ba)
Direktor Američke obavještajne agencije (CIA) John O. Brennan sastat će se danas sa ministrom sigurnosti Bosne i Hercegovine Draganom Mektićem. Kako nam je kazao Mektić tema razgovora najvjerovatnije će biti globalna borba protiv terorizma.

Mektić je kazao kako ne može davati nikakve informacije o kretanju Brennana, ali je potvrdio da će se s njim sastati u toku dana.

"Pretpostavljam da će to biti razgovor na temu globalne borbe protiv terorizma, tačnije šta BiH radi na tom planu, kakve kapacitete imamo, kakva je naša partnerska saradnja, šta se može promjeniti i poboljšati", rekao je Mektić za Klix.ba.

On je dodao da je velika mogućnost da će razgovarati i na temu drugih globalnih izazova na sigurnosnom nivou.

"Ne mogu davati nikakve komentare u vezi toga koliko će direktor CIA-e ostati u BiH i s kim će se sve sastati. Ne bih govorio o njegovom protokolu, a iskren da budem i ne znam te detalje", kazao je Mektić.

Direktor CIA-e John O. Brennan sinoć je iz Rijada doputovao u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Danas bi trebao biti zakazan i sastanak Udarne grupe za borbu protiv terorizma koju između ostalog čine predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, direktor Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Perica Stanić, tužitelj Tužilaštva BiH Dubravko Čampara, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi FBiH Aljoša Čampara, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić. Ako sastanak i bude sazvan njemu neće prisustvovati Zvizdić koji se trenutno nalazi u zvaničnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Podsjećamo, Brennan je sredinom prošle godine uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je informisao bh. čelnike da je CIA direktno zainteresovana za to ko će biti novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA). Ubrzo nakon toga Vijeće ministara BiH za direktora OSA-e imenovalo je Osmana Mehmedagića. Brennan se u pismu pohvalno osvrnuo na mandat bivšeg direktora OSA-e Almira Džuve.