BiH
0

Dogovorena intenzivnija saradnja OSA-e i CIA-e

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Direktor Centralne obavještajne agencije SAD John O. Brennan i generalni direktor Obavještajno-sigurnosne agencije /OSA/ BiH Osman Mehmedagić iskazali su obostrano zadovoljstvo partnerstvom dvije agencije, te je dogovorena intenzivnija saradnja po svim pitanjima od zajedničkog interesa.

Tokom sastanka u sjedištu OSA-e ocijenjeno je da je posjeta Brennana BiH, koji je bio u uzvratnoj posjeti na poziv Mehmedagića, bila izuzetno uspješna i produktivna, saopšteno je iz OSA.

Tokom dvodnevne posjete Brennan je održao odvojene sastanke i sa članovima Udarne grupe za borbu protiv terorizma, te sa članovima Predsjedništva BiH.

Brennan je jučer izrazio podršku radu Udarne grupe naglasivši da će CIA podržavati rad agencija u BiH kroz razmjenu podataka preko OSA-e BiH.

Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji u BiH, o preduzetim aktivnostima u borbi protiv terorizma, međusobnoj saradnji svih bezbjednosnih agencija i tijela u BiH, kao i o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Udarnu grupu za borbu protiv terorizma čine generalni direktor OBA Osman Mehmedagić, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić, glavni tužilac Goran Salihović, direktor Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/ Perica Stanić, direktor Granične policije Zoran Galić, direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, direktor Službe za strance Slobodan Ujić, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, direktor Policije Republike Srpske Gojko Vasić, direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač i komesar MUP-a Kantona Sarajevo Vahid Ćosić.

Sastanku Udarne grupe za borbu protiv terorizma sa Brenanom prisustvovala je i ambasador SAD u BiH Morin Kormak.