BiH
76

U toku sastanak direktora CIA-e sa predstavnicima bh. policijskih tijela

Piše: S. H.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
U restoranu Golf klub na Betaniji u Sarajevu održava se sastanak direktora CIA-e Johna O. Brennana sa predstavnicima bh. policijskih tijela,a glavna tema je sigurnosna situacija i borba protiv terorizma.

Na ručku sa prvim čovjekom CIA-e je direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara, direktor Agencije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsad Vilić i glavni tužitelj Tužilaštva BiH Goran Salihović.

Kako je Dragan Mektić ranije za Klix.ba izjavio tema sastanka bit će globalna borba protiv terorizma, odnosno kapaciteti BiH i saradnja sa sigurnosnim agencijama.

Predsjedavajući Udarne grupe za borbu protiv terorizma Goran Salihović za Klix.ba je kazao kako je velika čast razgovarati sa čelnikom CIA-e o sigurnosnoj situaciji, te da će tokom sastanka Brennana upoznati s iskustvima BiH u borbi protiv terorizma.

Oko restorana, gdje je u toku radni ručak visokih zvaničnika velike su mjere sigurnosti, tako da je i novinarima zabranjen pristup. Brennan bi poslije sastanka sa zvaničnicima bh. policijskih tijela trebao održati sastanak sa članovima Predsjedništva BiH.

Direktor CIA-e u Sarajevo je doputovao sinoć iz Rijada.

Podsjećamo, Brennan je sredinom prošle godine uputio pismo Predsjedništvu BiH u kojem je informisao bh. čelnike da je CIA direktno zainteresovana za to ko će biti novi direktor Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA). Ubrzo nakon toga Vijeće ministara BiH za direktora OSA-e imenovalo je Osmana Mehmedagića. Brennan se u pismu pohvalno osvrnuo na mandat bivšeg direktora OSA-e Almira Džuve.