Mektić u Parizu: BiH i Francuska nastavljaju zajedničku borbu protiv terorizma

A
Anadolija
18.11.2015. u 16:31
0
31
Mektić u Parizu: BiH i Francuska nastavljaju zajedničku borbu protiv terorizma
0
Mektić u Parizu: BiH i Francuska nastavljaju zajedničku borbu protiv terorizma Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić susreo se u Parizu sa direktorom za međunarodnu saradnju Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske Emileom Perezom sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje dva ministarstva i policijskih agencija u borbi protiv nelegalne trgovine oružjem i trgovine ljudima.
U ovim oblastima zajednički timovi iz policijskih agencija i tužilaštva dvije zemlje su posljednjih godina ostvarili izvrsnu saradnju i proveli nekoliko veoma uspješnih operativnih akcija, koje su i u međunarodnim sigurnosnim krugovima ocijenjene kao primjer dobre i uspješne saradnje.

Dogovoreno je da će se i ubuduće koristiti ovaj model na otkrivanju i razbijanju organiziranih kriminalnih grupa.

 Posebna pažnja tokom sastanka je posvećena terorističkom napadu u Parizu, proteklog petka u kojem je poginulo 129 osoba, te mjerama koje se poduzimaju da bi se otkrili počinioci napada.

"Ministar Mektić je izrazio spremnost policijskih agencija u BiH za nastavak saradnje sa sigurnosnim strukturama Francuske i zajednički pristup otklanjanju svih sigurnosnih prijetnji, posebno kada je u pitanju terorizam i organizirani kriminal. Između ostalog, dogovoreno je provođenje niza zajedničkih projekata u oblasti deradikalizacije", saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Imajući u vidu da je francuski ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve danas bio uključen u praćenje akcije hapšenja osumnjičenih za teroristički napad,  koja se provodila u Sen Deniju, navodi se u saopćenju, dogovoreno je da sastanak dva ministra bude održan do kraja ove godine u Sarajevu.

Ministar Mektić, u pratnji ambasadora BiH u Parizu Ivana Orlića, posjetio je klub Bataclan u kojem je počinjen stravični teroristički napad te na Trgu republike položio cvijeće za žrtve napada.


Komentari (31)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: