BiH
8

Mehmedović: SDA ne može podržati ovakav Budžet

FENA
Šemsudin Mehmedović
Šemsudin Mehmedović
Poslanik Stranke demokratske akcije BiH (SDA) u Predstavničkom domu državnog parlamenta Šemsudin Mehmedović izjavio je danas u pauzi zasjedanja da Klub poslanika SDA u ovom momentu, ovakav prijedlog budžeta institucija BiH ne može podržati.

"Želimo da taj budžet bude znatno viši i da institucije BiH mogu da dišu 'punim plućima', uz sve uštede koje bi se eventualno napravile u potrošnji budžetskih sredstava“, kazao je Mehmedović.

Želimo, dodao je, da prilikom rasprave o budžetu BiH za 2012. godinu riješimo nekoliko prethodnih pitanja.

"Želimo da nam Fiskalno vijeće, odnosno Ministarstvo finansija, dostavi Fiskalni okvir, dokument koji je usvojen na Fiskalnom vijeću, da možemo uopće da raspravljamo o budžetu.

Zbog čega je zamrznut samo budžet BiH, a budžeti entiteta, kantona i općina nisu zamrznuti. Želimo da znamo gdje se prelivaju sredstva koja bi se uštedjela zamrzavanjem potrošnje na državnom nivo“, kazao je Mehmedović.

Dodao je da ako pogledamo analizu svih budžeta u BiH, od općinskog do državnog nivoa, vidjet ćemo da budžet od 950 miliona Bosne i Hercegovine je zapravo nekih sedam posto ili devet posto ukupnih budžeta u BiH.

"Stoga želimo da znamo da li je posrijedi politički dogovor dvojice političkih lidera koji suvereno vladaju entitetima ili je u pitanju nešto drugo.

Iz tog razloga Klub SDA u ovom momentu, ovakav prijedlog budžeta ne može podržati", kazao je Mehmedović.