BiH
0

Parlamentarci BiH raspravljali o budžetu za 2012.

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Predsjedništvo BiH utvrdilo je Prijedlog zakona o budžetu prema kome je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000 KM, od čega je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000 KM, a za otplatu vanjskog duga 444.928.000 KM.

Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma usvojila je predloženi budžet uz devet amandmana. Usvojenim amandmanima ne mijenja se budžetski okvir, on ostaje 950 miliona KM, radi se samo o unutrašnjoj preraspodjeli.

Amandmane koje komisija nije prihvatila, na sjednici Doma su obnovili: Klub poslanika SDA 11 amandmana, te poslanici Drago Kalabić sedam, Niko Lozančić pet, te po jedna amandman Božo Ljubić, Mato Franičević.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je pledirao da Dom prihvati amandmane SDA, kako bi je doveo u poziciju da podrži budžet.

"Bez tih amandmana mi nećemo moći podržati budžet u drugom čitanju", kazao je Džaferović.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da za ovu stranku ovako koncipiran budžet nije prihvatljiv, razumijevajući potpuno potrebu za donošenjem budžeta.

"Mi smo u poziciji da nismo odgovorni da se budžet usvoji i bit ćemo protiv ovog budžeta", kazao je Belkić.

Poslanik SNSD-a Boško Tomić je kazao da je ta stranka opredijeljenja da budžet treba da se donese, prije svega, zbog BiH, zbog njenog puta u EU, zbog podizanja rejtinga "koji nam je spao na najniži nivo".

Poslanik HDZ-a BiH Niko Lozančić je kazao da je svjestan da je neophodno donijeti budžet, te da je svijestan i kolika je cijena ukoliko bi smo propustili tu priliku.

Dodao je da će podržati prijedlog budžet neovisno od toga hoće li biti prihvaćeni neki od njegovih amandmana ili ne.

I poslanik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je kazao da će podržati predloženi budžet, jer smatra da BiH treba budžet.

"Bez budžeta ne možemo ni korak naprijed prema EU, bez budžeta nema ni adekvatnog finansiranja institucija BiH, nema ni uspješnih pregovora sa MMF-om oko stend baj aranžmana. Bez budžeta države dolaze u pitanje i budžeti entitata".

Plediram na sve, i na članove Vijeća ministara i na zastupnike, da budemo otvoreni za dogovor i kompromis u mjeri u kojoj je on u ovom momentu moguć i da danas usvojimo budžet“, kazao je Ljubić.

Poslanik SBB BiH Mirsad Đugum je kazao da oni kao opozicija smatraju da je prijedlog budžeta loš, napominjući da nisu učestvovali u izradi budžeta.

On je postavio pitanje ministru finansija i trezora da li neusvajanje budžeta BiH znači to da nema lokalnih izbora 2012. godine, da nema potpisivanja aranžmana sa MMF-om, da nema popisa stanovništva, da nema sredstava za Agenciju za prevenciju i sprečavanje korupcije, da li to znači da BiH ne može krenuti ka evropskom putu?

Ministar finansija i trezora Nikola Špirić je, odgovarajući na Đugumovo pitanje, kazao da misli da bez budžeta neće biti ni aranžmana s MMF-om, neće biti ni sredstava za pripremu popisa, koja su predviđena u budžetu...

"Mislim da treba danas učiniti sve da se dođe do budžeta. Mi u Vijeću ministara smo učili sve da dođemo do najšireg sporazuma koji je bilo moguće postići", kazao je Špirić.

Po njegovim riječima, niko nije prezadovoljan s ovim budžetom, ali je ovo budžet koji neće ugroziti ni jedna euroatlanski projekat BiH, neće ugroziti ni jednu instituciju, a obezbijeđena su i sredstva za nove institucije.