{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žučna rasprava u Parlamentu BiH oko budžeta za 2012. godinu

F
10.5.2012. u 17:21
2
4
Žučna rasprava u Parlamentu BiH oko budžeta za 2012. godinu
2
Žučna rasprava u Parlamentu BiH oko budžeta za 2012. godinu
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici razmatra principe prijedloga zakona o Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH. Predsjedništvo BiH je utvrdilo Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu prema kome je iznos budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza utvrđen u iznosu od 1.394.928.000,00 KM.
Od toga je za finansiranje institucija BiH utvrđen iznos od 950.000.000,00 KM, a za otplatu vanjskog duga BiH 444.928.000,00 KM.

Nakon što je ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić prezentirao predloženi budžet uslijedila je poslanička rasprava.

Poslanici SDA i na današnjoj su sjednici potvrdili ranije izrečene stavove da ne mogu podržati ovako predloženi budžet.

"Postavlja se opravdano pitanje, i mi u Klubu SDA izražavamo svoju sumnju da postoji neki politički dogovor o kome javnost uopće nije upoznata. Politički dogovor u smislu umanjit ćemo budžet na nivou BiH, a sav višak prihoda sa jedinstvenog računa podijelit ćemo prema entitetima. Zašto ne, po zakonu o pripadnosti javnih prihoda, i ostalim nivoima vlasti, ne samo entitetima. Zato što u entitetima suvereno vladaju dva politička lidera i to je ono što opravdano ostavlja sumnju da je posrijedi jedan politički dogovor koji je sakriven od javnosti", kazao je poslanik SDA Šemsudin Mehmedović.

Reagirala je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević koja je kazala da to nisu nikakvi tajni dogovori, "to je bio javni sastanak šestorice lidera u Banjoj Luci gdje je dogovoren budžetski okvir od 950 miliona KM".

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da dogovor, na način kako ga Mehmedović vidi, ne postoji.

"Postoji dogovor lidera šest partija u kojima je učestvovao i predsjednik njegove partije o tome da država BiH konačno treba da dobije budžet. Isto tako, postoji dogovor o budžetskom okviru za koji također Mehmedović tvrdi da nisu bili konsultovani, što je također netačno. Sve i da nije to bio predmet razgovora lidera šest stranaka, tačno je da je Federalna vlada jednoglasno dala podršku premijeru Nikšiću i ministru finansija Krajini pred sastanak Fiskalnog vijeća da se kreće u finansijskim okvirima upravo onolikim u kojim je i usvojen budžetski okvir", kazao je Magazinović.

Razumijem, dodao je, potrebu da se nađe razlog ili više njih za svoj politički stav o tome da neko nije spreman usvojiti budžet.

Po njegovim riječima, kroz ovaj budžet se može naći dosta razloga, "jer on nije savršen dokument".

"Dakle, puno razloga, onaj ko traži razloge zašto nije za budžet, može naći u samom dokumentu. Ali ne smatram da ih treba tražiti tamo gdje oni ne postoje", kazao je Magazinović.

Nije tačno, dodao je, da postoji dogovor, posebno koji je na štetu nekoga drugog.

"Postoji zajednički dogovor da se usvoji budžet, da se konačno odmaknemo od privremenog finansiranja, postoji dogovor da se održe izbori u ovoj zemlji, a oni se ne mogu održati bez usvojenog budžeta. Postoji dogovor da se ide u izgradnju graničnih prijelaza koji se ne mogu izgraditi bez budžeta, postoji dogovor da se izmiri naša obaveza spram digitalizacije, to je evropska obaveza, što također ne može biti urađeno bez budžeta", istaknuo je Magazinović.

Postoji, dodao je, dogovor da se zaustavi pad kreditnog rejtinga BiH koji je također vezan za usvajanje budžeta i niz drugih stvari.

"Ali, nekakav dogovor da se država slabi to, osim što je uvredljvo, zaista nije ni tačno", kazao je Magazinović.

Poslanik SDA Senad Šepić predložio je da im predsjedavajući ili ministar finansija dostave Fisklani okvir, jer "to je nešto što treba da bude temelj naše današnje diskusije".

"S druge strane, ne postoji nikakav dogovor šest političkih lidera, barem mi ne znamo za njega, u kojem su se šest političkih lidera dogovorili da će gornji limit za budžet u 2012. godini biti ovo što imamo danas", kazao je Šepić, dodajući da postoji okvirno dogovor o potrebi da dobijemo budžet.

Poslanik HDZ 1990 Božo Ljubić je kazao kako smatra da ovaj budžet treba podržati.

"Mislim da bi smo trebali biti otvoreni i mi i predlagatelj ovoga budžeta za izmjene i popravke koje bi išle u smjeru da ovaj budžet dobije najveću moguću podršku u ovom parlamentu, podršku i onih koji do sada nisu iskazivali sprenost za podršku ovom budžetu", kazao je Ljubić.

U konačnici, dodao je, mislim da budžet treba usvojiti "i mi ćemo ga podržati".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: