BiH
2

SDA: Globalni fiskalni okvir atak na državu BiH

FENA
Stranka demokratske akcije (SDA) ocijenila je danas da je Odlukom o usvajanju Globalnog fiskalnog okvira za period 2012.-2015. zamrznuta budžetska potrošnja Bosne i Hercegovine na nivou 2008. godine.

SDA navodi da je istovremeno dozvoljen rast budžetske potrošnje entiteta i drugih razina vlasti koji čine 92,7 posto.

U istom periodu, od 2008. do 2011. godine, budžet entiteta RS porastao je za 75 posto, a FBiH za 50 posto.

"Potpuno je nejasno na osnovu kojih finansijskih i ekonomskih parametara imamo ovoliko uvećanje budžeta RS koji je u ovoj godini porastao za dodatnih 11 posro! Odluka o zamrzavanju budžeta BiH na nivo 2008. godine donesena je isključivo s ciljem da se degradiraju državne institucije i paralizira njihov rad", ističu u ovoj stranci.

Podsjeća se da je od 2008. godine do danas formirano 15 novih državnih institucija, a za ovu budžetsku godinu je neophodno osigurati još i dodatna sredstva za isplatu penzija pripadnicima Oružanih snaga BiH, izgradnju najmanje dva granična prijelaza za izvoz roba prema Hrvatskoj/EU (veterinarska i fito-sanitarna zaštita), provođenje lokalnih izbora, finansiranje priprema za Popis stanovništva BiH i druge potrebe.

"Građani i institucije BiH imaju pravo znati ko je potpisao Fisklani okvir na štetu države BiH! Posebno je problematična i prozirna namjera da se umanje sredstva za sigurnosno-odbrambene strukture BiH, čime bi se visina plaće, toplog obroka, regres, dnevnica i drugo dodatno smanjila, iako je njihov rast već zamrznut od 2008. godine, uz istovremeno povećanje stavke budžeta Ministarstva finansija i trezora BiH za 47 posto", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da, ako se pritom uzme u obzir činjenica da mjesečna primanja ministra finansija BiH iznose najmanje 11.000 KM, pa se postavlja pitanje principijelnosti stavova i teza o uštedama.

Rješenje ključnog problema u vezi s usvajanjem državnog budžeta BiH za ovu godinu SDA vidi u promjeni Globalnog fiskalnog okvira jer je postojeći direktan atak na državu BiH.

Iz navedenih razloga, SDA neće moći podržati ovakav budžet jer bi to značilo pristanak na razgradnju institucija BiH uz znatno reduciranje njenih kapaciteta u borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i ispunjavanja ostalih uvjeta iz evroatlantske agende.

"Zato tražimo da predsjedavajući Vijeća ministara BiH objavi Globalni fiskalni okvir i učini ga dostupnim građanima i institucijama jer javnost ima pravo i mora znati ko je i u čije ime pristao na Fiskalni okvir koji praktično znači razgradnju institucija države BiH", kaže se u saopćenju.