BiH
0

Meddžida Kreso: Republika Srpska želi moj linč

Anadolija
Medždida Kreso
Medždida Kreso
Predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso oštro je odbacila današnje optužbe iz Republike Srpske (RS) na njen račun, kao i pozive da podnese ostavku ili, u suprotnom, da bude razriješena dužnosti.

Naime, ministrica pravde RS-a Gorana Zlatković najavila je da će RS pokrenuti pitanje odgovornosti i smjene predsjednice Suda Bosne i Hercegovine Meddžide Kreso.

Zlatković je kazala da će na sjednici Narodne skupštine RS-a biti razmatran izvještaj o radu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), te će u okviru te tačke pokrenuti i pitanje odgovornosti i smjene predsjednice Suda BiH.

Također, Zlatković je pojasnila kako misli da za to postoji mnogo razloga (za ostavku ili smjenu Kreso, op. a.), a prije svega i nepoštovanje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu 'Maktouf-Damjanović', jer se Sud BiH oglušio na ovu presudu u Strazburu.

"Mogu samo reći da sam već danima šokirana ponovljenim izjavama ministrice pravde RS Gorane Zlatković u kojima me poziva da 'podnesem ostavku', a RS da pokrene 'inicijativu za moju smjenu', čime podiže neprimjerene tenzije, i poziva na linč protiv nosioca pravosudne funkcije zbog odluke Evropskog suda u predmetu 'Maktouf', pritom pogrešno predstavljajući javnosti sadržaj te odluke. Suzdržavala sam se od izjava jer je u nedavnom saopštenju za štampu gospodin Novković pozvao predsjednike sudova i glavne tužitelje da se suzdrže od komentara 'u okolnostima povećane medijske i političke pozornosti' na pravosuđe i time pokažu profesionalnost i nezavisnost u svom radu", kazala je Kreso u izjavi za agenciju Anadolija.

Međutim, dodaje Kreso, današnja izjava ministrice Zlatković prevršila je svaku mjeru i dužnost joj je da reaguje upravo u ime profesije i nezavisnosti sudstva.

"Ministrica Zlatković nije na čelu resora poljoprivrede ili rudarstva pa da ne poznaje pravo, već na čelu pravosudnog sektora i prosto iznenađuje njeno nepoznavanje temeljnih postulata na kojima ono počiva. Imajući u vidu da je i sama niz godina bila u pravosuđu, trebala bi da zna na kojem principu funkcionišu sudovi i dokle seže odgovornost predsjednika suda za odluke sudija tog suda. Naime, takva odgovornost ne postoji", kazala je Krso, te dodala:

"Ministrica bi trebala znati da sudovi nisu ministarstva, a da ja kao sudija nisam ministar, pa i ne snosim političku odgovornost, a posebno ne za odluke nezavisnih sudija. Nadalje, veoma je tendenciozno predsjedniku suda pripisivati odgovornost za sudsku praksu cijelog jednog suda koji broji 53 sudija kada je dobro poznato da na njihove odluke ne može niti smije uticati. Da je tako ne bi ni trebali postojati sudovi i sudije – sve odluke donosili bi predsjednici i njihovi podanici. Takve insinuacije uvredljive su za sve sudije u ovoj državi."

Pritisci na sud

Suvišno je, tvrdi ona Kreso, napominjati da je Sud BiH u vezi s konkretnim predmetom već postupio po pravilima ZKP-a BiH i da poštuje odluku kako Evropskog tako i Ustavnog suda ove zemlje, a u skladu sa principom vladavine zakona u njoj, ali ''to je izgleda manje bitno, jer se ovdje ne barata činjenicama već lažnim optužbama''.

"Veoma je zabrinjavajuće što ja lično moram reagovati, umjesto da to učini krovni organ za zaštitu nezavisnosti pravosuđa, i ukazati da ovo predstavlja podrivanje ustavnih principa: nezavisnog pravosuđa, podjele vlasti i zabrane političkog uplitanja u rad sudova ili pozivanja na političku odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija zbog odluka koje donose u postupcima!", zaključila je Kreso.