BiH
0

Vladajuća većina u RS-u traži smjenu Meddžide Kreso

FENA
Medždida Kreso
Medždida Kreso
Klubovi poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a danas su predložili zaključak u kojem se navodi da je nephodno da predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso odmah podnese ostavku.

Poslanici SNSD-a, DNS-a i socijalista RS-a smatraju je “lično odgovornom za dugogodišnju nedopuštenu reatroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, s velikim posljedicama po Sud BiH”.

Također, u predloženim zaključcima pripisuju joj odgovornost zbog “masovne povrede ustavnih prava građana, potvrđene kako presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima “Maktouf-Damjanović”, tako i nakon prvih 12 odluka Ustavnog suda BiH o prihvatanju apelacija i nužnosti revizije sudskih postupaka u Sudu BiH zbog nedopuštene reatroaktivne primjene krivičnog zakona BiH”.

Osim ovog, predložili su za usvajanje tokom današnje sjednice još sedam zaključaka, među kojima se također traži da se “utvrdi odgovornost Meddžide Kreso zbog odbijanja da podnese izvještaj o radu Suda BiH…, te zbog istupa u medijima s političkim stavovima, koji su neprimjereni za nosioce pravosudnih funkcija, a posebno predsjednika sudova i glavnih tužilaca”.

Traže redefiniranje mjesta, sastava i uloge Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, donošenje novih zakona o sudovima, te poseban izvještaj o retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH od Suda BiH.

U SDS-u smatraju da se smjenom Kreso neće riješiti problem pravosuđa u BiH, koji su, kako je istaknuto u dosadašnjoj raspravi, brojni.

I u PDP-u su za smjenu Kreso, ali su izrazili i nezadovoljstvo činjenicom da se nosioci pravosudnih institucija sve bolje ocjenjuju za svoj rad, a istovremeno je prisutan visoki stepen kriminala i korupcije u BiH.

Rasprava o radu VSTV-a BiH u parlamentu BiH je još u toku.