BiH
0

Kojić: Kao što traže smjenu Meddžide Kreso, mogu i ja tražiti smjenu Assada

FENA
Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) u Narodnoj skupštini RS-a Miroslav Kojić izjavio je danas da zaključci vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a, u kojima se navodi da je “nephodno da predsjednica Suda Bosne i Hercegovine Meddžida Kreso odmah podnese ostavku”, nemaju nikakvo pravno djejstvo, jer entitetski parlament nema nikakvu nadležnost nad radom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Optužio je SNSD, DNS i SPRS da te zaključke koriste samo u dnevnopolitičke svrhe, jer je potpuno nemoguće da Narodna skupština RS-a utječe na smjenu Meddžide Kreso.

"To vam je isto kao kada bi se ja sad naljutio zbog režima u Siriji i pozvao na smjenu Bashara al-Assada. E toliko i oni svojim odlukama mogu uticati na rad VSTV-a - naveo je poslanik SDS-a.

Kojić je ovo izjavio novinarima u Banjoj Luci, komentirajući to što su klubovi poslanika vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS-a danas predložili zaključak u kojem se navodi da je nephodno da predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso odmah podnese ostavku.

Poslanici SNSD-a, DNS-a i socijalista RS-a smatraju je “lično odgovornom za dugogodišnju nedopuštenu reatroaktivnu primjenu Krivičnog zakona BiH, s velikim posljedicama po Sud BiH”.

"Ti zaključci bi se mogli svrstati u rubriku - Vjerovali ili ne - zato što u tim zaključcima oni zahtijevaju niz pitanja, a Narodna skupština RS-a nema nikakvu nadležnost nad VSTV-om", ukazao je Kojić u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Da nonsens bude još i veći, upravo su zakon o VSTV-u izglasali poslanici SNSD-a.