BiH
75

Međunarodni dan borbe protiv droge: Ovisnost nije problem samo jednog čovjeka

Piše: M. N.
''Nova droga u BiH'', ''Lijekovi kao legalne droge''- samo su neki od naslova koje svakodnevno viđamo u medijima. Više ih i ne čitamo, samo pogledamo i nastavimo dalje, skoro da smo navikli. Obratimo pažnju tek onda kada je akter priče neko koga poznajemo. Ali ako malo bolje razmislimo ni ovisnost o drogama nije nešto što se događa drugima, bliže je nego što mislimo.

U cijelom svijetu se skoro svaki dan obilježavaju dani posvećeni nekoj tematici ili problemu i obično ga obilježavaju ga samo oni kojih se problem tiče. Ali međunarodni dan borbe protiv droge, 26.juni, je nešto što se tiče svih nas, upozoravaju iz udruženja Proslavi oporavak.

"Svi treba da se podsjetimo o štetnosti koje droge izazivaju, problemima koje ovisnost izaziva, ne samo za ovisnika nego i za njegove bližnje, ali i cijelu zajednicu. Ovaj dan svi se moramo sjetiti da je odgovornost na nama svima, na pojedincima koji kroz zajednicu možemo spriječiti daljnje širenje ove pošasti tako što ćemo otvoriti oči, vidjeti da problem oko nas postoji i adekvatno mu se suprotstaviti. Ne vjerujem da bi iko od nas volio da mu dijete postane ovisnik, da se umjesto radosti sazrijevanja mladih ljudi bavimo terapijama, vrijeme provodimo po klinikama i žalimo što se to baš nama desilo", rekao je za Klix.ba Boro Goić, predsjednik udruženja.

Borba ne traje samo jedan dan

Ovisnost se nikom ne događa preko noći, to je proces. Ali isto tako i borba protiv ovisnosti je proces. Ovogodišnja poruka Ujedinjenih nacija za 26. juni glasi: ''Razvijmo: Naše živote, naše zajednice, naš identitet - bez droge'' i pokazuje da ova borba nije samo jedan dan, nije samo jedno djelo, ne smijemo dopustiti da nam vijesti o predoziranju heroinom ili konzumaciji marihuane u osnovnoj školi postanu svakodnevnica.

"Udruženje za resocijalizaciju bivših ovisnika Proslavi Oporavak iz Sarajeva od svog osnivanja 2008. godine nastoji pomoći pojedincu i zajednici u problemu smanjenja i prestanka konzumiranja droga, pomaže onima koje treba motivirati za odlazak na liječenje, onima koji se vraćaju izliječeni u staru sredinu i kojima je potrebna podrška u reintegraciji u društvo, bilo da je riječ o edukaciji, zaposlenju, zdravlju. Razbiti stigmu ‘jednom ovisnik, zauvijek ovisnik’ jedan je od ciljeva koji želimo naglasiti i na ovaj specifičan dan. Ovo je samo jedan od mogućih načina kako pokušavamo pomoći. Shvatili smo kao nevladina organizacija da je za rješavanje problema kao što je ovaj potrebno donošenje niza regulativa, zakona, te rad na sprovođenju istih. Svoj doprinos tome dajemo kroz niz krovnih Evropskih i Svjetskih organizacija u čiji smo rad uključeni", rekao je Goić.

Prevencija je ključna

Posebno je bitno naglasiti njihovo učestvovanje u procesu (UNGASS) koji predstavlja specijalnu sesiju koju vodi odjel UN-a za drogu i kriminal (UNODC), a koja će se održati 2016. godine. Uz angažman svih članica država UN-a očekuju se nove rezolucije u borbi protiv organiziranog kriminala, zloupotrebe droga, te najboljih načina preventivnog djelovanja u cilju borbe protiv ove globalne pošasti. U tu svrhu civilno društvo ima i svoje predstavnike, a među 27 članica iz cijelog svijeta Proslavi oporavak ima predstavnika, koji će u UN-u zastupati ugroženu populaciju oporavljenih ovisnika.

"Najbolji rezultati se ne postižu represijom, već prevencijom. U našem društvu mladima je potrebna alternativa, potrebno im je da vide druge pozitivne primjere osoba koje su uspjele ostvariti svoje ideje, životne ciljeve, koji su postali sportaši, profesori, trgovci, a uz drogu to ne bi bilo moguće. Upravo iz tog razloga, kroz radionice koje radimo o temi prevencije po Sarajevskim srednjim školama pokazujemo učenicima druge mogućnosti i pokušavamo ih ohrabriti da ostvare svoje snove. Onima koji su se našli u problemu ovisnosti i njihovim najbližima nastojimo pokazati pozitivne primjere izlječenja. Završetak tretmana i povratak u prijašnje okruženje je vrlo stresan događaj za bivšeg ovisnika, te upravo iz tog razloga ovom segmentu pridajemo veliku pažnju", rekao je Goić.

Proslavi oporavak izliječio 83 posto osoba

Kada govorimo o resocijalizaciji, to podrazumijeva određeni period u kojem se oporavljenom ovisniku pružaju servisi sastanaka grupa podrške, mogućnosti individualnih razgovora sa stručnim suradnicima, edukacije, pomoći pri ostvarenju prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, te pomoći pri zapošljavanju, kao vrlo bitnom segmentu uklapanja u društvo. Kod osoba koje su im se obratile za pomoć, uspješna resocijalizacija je vodila ka potpunoj apstinenciji kod 83 posto korisnika, što ukazuje na njezinu važnost.

"Opet valja ponoviti, borba protiv ovisnosti nije jedan dan, nije problem jednog čovjeka, nije problem onoga drugoga, ne rješava se skretanjem pogleda, već je problem koji je savladiv ako se svi uključimo u njegovo rješavanje", rekao je Goić.

Ukoliko se želite priključiti radu ovog udruženja ili vam je potrebna pomoć više informacija možete potražiti na zvaničnoj web i Facebook stranici.