Igor Radojičić
0

"Međunarodna zajednica nema razloga za reagovanje"

SRNA
Igor Radojičić (Foto: Nezavisne novine)
Igor Radojičić (Foto: Nezavisne novine)
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske /RS/ Igor Radojičić izjavio je da ne vidi zbog čega bi predstavnici međunarodne zajednice reagovali, ako u parlamentu Republike Srpske bude usvojen zakon o referendumu, koji je po hitnom postupku u skupštinsku proceduru uputila Vlada RS.

"Zakon, u obliku u kome je predložen, je tehnički akt, koji obrazlaže proceduru održavanja referenduma. On ne ulazi u politiku, što znači ni u sadržinu konkretnih odluka, odnosno raspisivanja referenduma. Zbog toga i ne vidim razlog zbog koga bi bilo ko od predstavnika međunarodne zajednice reagovao na usvajanje takvog jednog zakona", rekao je Radojičić za sutrašnje "Večernje novosti".

Na pitanje da li očekuje opstrukcije u samom parlamentu, na vanrednoj sjednici 9. februara kada će biti razmatran ovaj zakon, Radojičić je rekao da ima najava o ulaganju veta na ovaj zakon.

"Ima najava, naravno iz Kluba bošnjačkih delegata u Vijeću naroda RS, da će uložiti veto. Lično, ne vidim razloga da se na ovakav zakon uloži veto. Međutim, poslanička rasprava može da dovede do amandmana i promjene zakona. To ćemo znati 9. februara", istakao je Radojičić.

Na pitanje da li će Skupština 9. februara raspravljati i o referendumskom pitanju, Radojičić je rekao da je zakon jedna stvar, a odluka o referendumu druga.

"Ne, zakon je jedna stvar, a eventualna odluka o raspisivanju referenduma druga. Mi smo i 28. decembra, kada je pokrenuta priča o referendumu, došli do stava da prethodno treba napraviti čistu pravnu osnovu za održavanje bilo kakvog referenduma. Znači, prvo treba donijeti zakon, koji će proći sve potrebne procedure, stupiti na snagu, pa tek onda razgovarati o raspisivanju. Jer, procedura može trajati mjesecima, ako neko potegne veto u Vijeću naroda, onda ulazimo u prilično složen i vremenski nepredvidiv postupak koji može da traje od pet dana do nekoliko mjeseci", objasnio je Radojičić.

On smatra da nije realno očekivati da se odmah donese i odluka o raspisivanju referenduma.
"Nije realno govoriti da će se to desiti u utorak 9. februara. Ali, ne sumnjam da će biti partija i poslanika koji će više govoriti o referendumu nego o samom zakonu koji je na dnevnom redu", naveo je predsjednik parlamenta Republike Srpske. 

Radojičić smatra da nema osnova da SNSD, čiji je on potpredsjednik, bude kažnjen zbog eventualne odluke o referendumu.

"Ne vidim zbog čega bi SNSD bio predmet kažnjavanja. Ako je Ustavom RS na tri mjesta predviđeno da RS ima pravo na održavanje referenduma, i ako je Narodna skupština RS zadužena za njegovo održavanje, ne vidim šta bi bio osnov za kažnjavanje", zaključio je Igor Radojičić.