DNZ BiH
0

"Međunarodna zajednica čuva BiH od njenih institucija"

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Demokratska narodna zajednica BiH pozdravlja odluku visokog predstavnika u BiH kojom su stavljene van snage odluke Centralne izborne komisije BiH vezane za formiranje vlasti u Federaciji BiH, do okončanja procesa na Ustavnom sudu FBiH.

DNZ smatra da je to konkretan doprinos raščišćavanju stanja u BiH u pogledu implementacije rezultata posljednjih izbora.

Žalosno je, poručuju iz te stranke, da visoki predstavnik mora državu BiH čuvati i braniti od njenih institucija, koje vrlo često uzimaju sebi za pravo ono što im po Ustavu i zakonima nikako ne pripada.

Razočarani smo odnosom stranaka izbornih pobjednica prema državi BiH i njenim građanima i osuđujemo odugovlačenje s formiranjem vlasti pod krinkom zaštite nacionalnih interesa, a ustvari se radi o zaštiti stečenih ili otetih pozicija u vlasti tokom svih ovih poslijeratnih godina, kažu u DNZ-u.

DNZ smatra da međunarodna zajednica mora imati jasniji, snažniji i konkretniji angažman u Bosni i Hercegovini i da mora prekinuti s uvriježenom praksom bh. političara da je BiH samo u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru.

DNZ također pozdravlja najave međunarodne zajednice da počne s uvođenjem restriktivnih mjera prema onim političarima koji koče reformske procese u zemlji i procese približavanja Evropskoj uniji.