Reakcija HDZ-a
0

"Inzko je donio politički štetne odluke i grubo kršio ustave u BiH"

FENA
U povodu izjave visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka na svom službenog boravka u Bruxellesu saopćenjem za javnost oglasio se HDZBiH. Saopćenje prenosimo u cijelosti.

"HDZBiH odbacuje navode visokog predstavnika u BiH te ističe, kada su u pitanju rokovi predviđeni Ustavom za sazivanje konstituirajućih sjednica zakonodavne vlasti u BiH i Federaciji BiH, ti rokovi su prekršeni od svih nivoa vlasti - od kantona do države - što je posljedica ovakvog ustavnog uređenja u kojemu HDZBiH ni na kakav način nije sudjelovao niti može preuzeti odgovornost.

Sadašnje ustavno uređenje BiH nametnuto je od strane međunarodne zajednice, a HDZBiH podsjeća javnost da se cijeli demokratski sistem BiH - izborni proces od organiziranja do implementiranja - provodi po Izbornom zakonu BiH, koji je također donio visoki predstavnik.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH državni je organ utemeljen u skladu s Izbornim zakonu BiH i, kao takvo, jedino je nadležno za organiziranje, provedbu, potvrđivanje i objavu izbornih rezultata. Ta komisija nije zakonodavno tijelo da propisuje rokove. Ono je tijelo koje provodi zakon i koje je u potpunosti i dosljedno, u ovakvoj situaciji, donosilo odluke temeljene na Izbornom zakonu BiH.

HDZ dalje ističe kako visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, pozivajući se kako će Ustavni sud donijeti konačnu odluku o zakonitosti, radi politički pritisak na Ustavni sud, zaboravljajući na Ustav Federacije BiH po kojeme Ustavni sud Federacije BiH cijeni ustavnost zakona i propisa, a ne odluka koje su pojedinačni akti, a čiju zakonitost jedino cijeni i ispituje CIK u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Ove neutemeljene i neodgovorne izjave Valentina Inzka, sa stanovišta ustavnosti i zakonitosti, a time i dovođenja u pitanje funkcioniranja pravne države i političkog sistema, imaju za cilj opravdati svoje politički štetne odluke, te obmanuti javnost.

Posebno je licemjerna izjava visokog predstavnika u BiH u kojoj kaže 'kako bi možda omogućio hrvatski RTV kanal'. HDZBiH svojim političkim djelovanjem želi osigurati punu konstitutivnost i jednakopravnost hrvatskog naroda u BiH, a smatra kako RTV kanal na hrvatskom jeziku treba biti jedna od posljedica istinske ustavne jednakopravnosti hrvatskog naroda s druga dva konstitutivna naroda u BiH.

HDZ žalosti činjenica da je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko sve ove teze izrekao u sjedištu EU - u Bruxellesu. Tim više, visoki predstavnik u BiH pokazuje kako je u procesu konstituiranja vlasti u Federaciji BiH donio ne samo politički štetne odluke nego je i grubo prekršio ustave BiH i Federacije BiH te Izborni zakon BiH i na taj način doveo u pitanje funkcioniranje sistema i institucija u BiH, čime je sve narode i građane ove zemlje doveo u stanje pravne nesigurnosti i neizvjesnosti.

Imajući u vidu dosadašnja stajališta i poteze visokog predstavnika u BiH, HDZBiH stranka je koja je bila i ostaje kooperativna i opredijeljena za evropsku BiH, u kojoj će se poštovati ustav i zakoni, kao i institucije pravne države, te ističe svoja politička opredjeljenja za izgradnju BiH na načelu istinske ustavne jednakopravnosti naroda i građana koji u njoj žive", stoji u reagiranju HDZ-a BiH na izjave visokog predstavnika u Bruxellesu.