DNZ o novoj vlasti
0

"Nećemo podržati ničije isključive stavove u BiH"

Sarajevo-x.com
Dolić: Naći optimalno rješenje
Dolić: Naći optimalno rješenje
Situacija u Bosni i Hercegovini nakon izbora je izuzetno teška i složena i neophodno je čim prije formirati vlast na državnom nivou, odnosno osigurati funkcioniranje Bosne i Hercegovine, vodeći računa o interesima konstitutivnih naroda i građana BiH. Ovo poručuju u Demokratskoj narodnoj zajednici BiH.

U DNZ-u saopćavaju kako su posljednja dva dana predstavnici DNZ BiH: Rifat Dolić, predsjednik stranke i Nermin Purić, poslanik u Parlamentu BiH održali odvojene sastanke sa predsjednicima i članovima rukovodstva HDZ BiH, HDZ 1990 i HSP-a BiH. Razgovori su bili posvećeni političkoj situaciji u BiH, a posebno pitanjima u vezi sa procesom formiranja vlasti na federalnom i državnom nivou, te poziciji i stavovima DNZ BiH u tom procesu.

"Predstavnici DNZ BiH istaknuli su opredjeljenje da budu aktivni učesnik u procesu iznalaženja optimalnog rješenja, ali i istaknuli da se DNZ BiH ne smije podrazumijevati u tom procesu, odnosno da će konkretne akcije i postupci DNZ-a ovisiti i o postignutom nivou opće suglasnosti o budućnosti BiH, pri čemu evropski put, reforme ustava i pitanja racionalizacije administrativnog aparata moraju imati prioritet", navode u DNZ-u. U ovoj stranci navode kako su privrženi dijalogu, međusobnoj toleranciji i uvažavanju kao jedinom načinu postizanja dogovora o ključnim pitanjima u BiH

U DNZ-u ističu i zabrinutost "zbog odsustva dijaloga, posebno između 'izbornih pobjednika' u Federaciji BiH i Republici Srpskoj", te je kazano kako "DNZ neće podržati bilo kakve stavove koji su isključivi i koji se ne temelje na dijalogu i kompromisu".

"Na sastancima sa predstavnicima HDZ 1990 i HSP BiH bilo je riječi u vezi formiranja zajedničkog kluba u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, o čemu je postignut visok nivo suglasnosti, a konačna odluka će biti donesena narednih dana".