Beriz Belkić
0

"Prihvatamo pregovore, ali ostajemo opozicija"

SRNA
Beriz Belkić
Beriz Belkić
Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić izjavio je danas Srni da ova stranka još nije dobila poziv za sastanak sa dva HDZ-a, ali da u principu učestvuje u svim konstruktivnim razgovorima o prevazilaženju političke krize u BiH, mada čvrsto ostaje pri odluci da naredne četiri godine djeluje u opoziciji.

"Prema našoj ocjeni, politička situacija je veoma ozbiljna, a posebno nas brine što se ne razgovara o institucijama BiH ili se jako malo govori o tome. Mi smo spremni da damo svoj konstruktivan doprinos i pomognemo da se uspostave institucije BiH, mada ostajemo pri ranijoj odluci da ćemo naredne četiri godine opoziciono djelovati", rekao je Belkić.

Prema njegovim riječima, konstruktivan pristup i doprinos Stranke za BiH prema inicijativi dva HDZ-a za uspostavljanje vlasti na nivou BiH zavisiće i od "odnosa tih apsiranata na vlast prema nekim ključnim pitanjima, kao što su državna imovina, popis stanovništva, energetski sektor i drugo".

"Kada dobijemo poziv za taj sastanak, mi ćemo ga na organima stranke razmotriti i, najvjerovatnije, odazvati se i učestvovati prema pomenutom konceptu", naveo je Belkić.

On je izrazio razočarenje i zabrinutost Stranke za BiH zbog činjenice da se "u procesu provođenja izbornih rezultata u FBiH izašlo iz okvira vladavine prava", i to još od decembra prošle godine kada je trebalo izvršiti izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta, pa do posljednjih sjednica oba doma i formiranja Vlade FBiH. 

"Zbog svega toga nadamo se da će Ustavni sud Federacije BiH, kao i druge nadležne institucije pravovremeno i korektno reagovati", naglasio je Belkić.

Predstavnici HDZ-a BiH i HDZ 1990 najavili su da bi ove sedmice trebalo da sa SNSD-om, SDS-om, Savezom za bolju budućnost BiH i Strankom za BiH počnu razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH, ali bez stranaka okupljenih oko SDP-a BiH.
Dva HDZ-a ovu inicijativu, kojom žele zaobići "platformaše" u formiranju novog Savjeta ministara BiH, predstavljaju kao jedan od legalnih odgovora na "neustavno i nezakonito formiranje vlasti u Federaciji BiH", ne isključujući ni mogućnost održavanja novih izbora.