OSCE
0

"Medijska sloboda ide zajedno s odgovornim novinarstvom"

FENA
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Ambasador Gary D. Robbins (Foto: OSCE)
Sredina u kojoj rade mediji u Bosni i Hercegovini nastavlja biti predmetom polemike, upozorava Misija OSCE-a u svom tematskom izvještaju pod nazivom “Bosanskohercegovački mediji i regulatori medija pod pritiskom” objavljenom danas.

Prema izvještaju evidentiran je nizak napredak u oblastima zabrinutosti koje je OSCE prepoznao u februaru ove godine. Međutim, Misija je potaknuta izvještajem Vijeća za štampu BiH o tome kako građani sve češće podsjećaju novinske kuće na njihovu dužnost istinitog izvještavanja, podnoseći žalbe i bilježeći kršenja Zakona o štampi.

"Izvještaj naglašava veoma važnu ulogu koju imaju mediji, a to je objektivno i tačno informiranje građana o političkom životu i događanjima", rekao je šef Misije OSCE-a u BiH ambasador Gary D. Robbins.

Ova uloga je tim važnija ako se imaju u vidu predstojeće opće izbore zakazane za 3. oktobra, dodao je.

Kako je saopćeno iz OSCE-a, izvještaj skreće pažnju na kontinuirani ispolitizirani zastoj oko regulatornog i zakonskog okvira, posebno u dva područja vezana za javno emitiranje i Regulatornu agenciju za komunikacije, a što naredni sastav vlasti hitno treba rješavati.

Izvještaj također poziva institucije vlasti da prestanu s političkim uplitanjem i pritiscima, te da povećaju nivo transparetnosti kada se bave područjem medija. Veća otvorenost bi uklonila utisak među građanima da njihovi mediji nisu nezavisni koliko bi trebali biti, stoji u izvještaju.

Izvještaj prepoznaje i potrebu za većom profesionalnošću u sektoru medija, gdje se ističe da novinari imaju kolektivnu odgovornost, kao samoregulatori, kako bi održali i promovirali najviše standarde kada je u pitanju pružanje informacija, te navodi da bi se morali suzdržati od podrivačkog i drugog neodgovornog izvještavanja.

Istaknuta je i potreba za reformom medija, te se poziva na sastanak na visokom nivou pod pokroviteljstvom OSCE-a, Europske unije i Ureda visokog predstavnika kako bi se podržale preporuke za slobodu medija, na način kako je to nedavno predložila OSCE-ova predstavnica za slobodu medija Dunja Mijatović.

Jučerašnji fizički napad na novinara Dnevnog lista u Stocu ilustrira opasnosti s kojima se novinari susreću. Misija OSCE-a duboko je zabrinuta činjenicom da se teški napadi na novinare nastavljaju.

U demokratskom društvu novinari trebaju biti poštovani i zaštićeni. Ovo je posebno značajno zbog toga što se država približava ovogodišnjim izborima, upozoravaju u OSCE-u.