|

Masakr u Srednjem pokraj Sarajeva

Masakr u Srednjem pokraj Sarajeva
0
F
FENA
17.2.2011. u 18:20
2
komentara
0

dijeljenja
Masakr u Srednjem pokraj Sarajeva Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Svjedok Tužilaštva na suđenju Radovanu Karadžiću pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) ispričao je u četvrtak kako je preživio masakr u Srednjem pokraj Sarajeva kada je u autobusu ubijeno najmanje 47 muškaraca.
Svjedočeći putem videolinka iz Sarajeva, zaštićeni svjedok pod šifrom KDZ-041 kazao je da je u junu 1992. godine uspio preživjeli strijeljanje u Srednjem kod Sarajeva, gdje je odveden u grupi s drugim muškarcima radi navodne razmjene.

"Znam da je izvršen masakr i neshvatljivo ubistvo bespomoćnih ljudi. (...) Kad smo tu stigli i kad je izvršen masakr, osjetio se barut, krv... osjetio sam paljenje vozila. Ljudima koji su ječali govorili smo da se stišaju kako ne bi ušli u autobus i pobili nas", kazao je svjedok i dodao da je tada zajedno s još nekoliko osoba uspio izaći kroz prozor i pobjeći u šumu, te se tako spasiti.

Tokom unakrsnog ispitivanja Karadžić je svjedoka upitao da li su Srbi granatirali i pucali na vlastiti autobus kako bi ga oštetili, te ubili nekog od 55 osoba koje su u njemu prevozili.

"To nije bio srpski autobus, nego gradskog saobraćaja koji su oni zaplijenili. To nije bilo vojno, nego državno. Autobus je bio zaplijenjen i mi smo u njega nagurani da bismo bili pobijeni, kao što je i učinjeno", rekao je svjedok.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik RS-a, tereti se za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u BiH od 1992. do 1995. godine.

U optužnici se među incidentima koji mu se stavljaju na teret navodi i ubistvo najmanje 47 muškaraca kod Srednjeg 14. juna ili približno toga datuma 1992. godine. Tužilaštvo tvrdi da su muškarci, prije ubistva, bili zatočeni u logoru u Rajlovcu.

Ramiz Mujkić, drugi svjedok Tužilaštva na ovom ročištu, kazao je da je uhapšen 6. augusta 1992. godine, nakon što se dva mjeseca skrivao u šumi nedaleko od sela Ahatovića pokraj Sarajeva. U izjavi koju je ranije dao Tužilaštvu kazao je da je 31. maja 1992. godine napustio Ahatoviće, da bi se vratio 3. juna u to selo koje je bilo napušteno i u kojem je vidio vojnike kako ukopavaju ubijene civile.

Mujkić je kazao da je nakon zarobljavanja odveden u kasarnu u Rajlovac gdje je bio teško fizički mučen zbog čega je odveden u bolnicu na liječenje, a potom u zatočenički objekt "Planjina kuća" u Vogošći.

U optužnici se navodi da je nesrsko stanovništvo koje je bilo zatočeno u različitim objektima, a među kojima i u "Planjinoj kući", bilo podvrgnuto okrutnom i nečovječnom postupanju, koje je uključivalo mučenje, silovanje, fizičko i psihičko zlostavljanje. Tužilaštvo tvrdi da su Muslimani i Hrvati u "Planjinoj kući" bili zatvoreni od augusta 1992. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za utorak 22. februara, prenio je Justice Report.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...