|

Mary Ann Hennessey danas će se obratiti zastupnicima u Skupštini KS

Mary Ann Hennessey danas će se obratiti zastupnicima u Skupštini KS
2
F
FENA
30.1.2013. u 08:05
2
komentara
2

dijeljenja
Mary Ann Hennessey danas će se obratiti zastupnicima u Skupštini KS Mary Ann Hennessey
Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey obratit će se danas zastupnicima u Skupštini Kantona Sarajevo u vezi s Prijedlogom odluke o proglašenju amandmana XLIII do XLIX na Ustav Kantona Sarajevo, kojima se usklađuje Ustava KS s presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, saopćeno je iz Ureda Vijeća Evrope.
Zastupnici u Skupštini KS razmatrat će danas amandmane na izmjene Ustava KS kojima će se omogućiti da ovaj kanton postane prvi u BiH koji će u ustavnim odredbama omogućiti implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u slučaju "Sejdić i Finci".

Ako predložene amandmane dvotrećinskom većinom glasova usvoji Skupština, zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći će formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Također, Ustav će biti usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Inicijativu za ovakvim izmjenama, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS-a poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.
Prijavi grešku


Komentari (2)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...