{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripadnici Ostalih postali ravnopravni u Kantonu Sarajevo

30.1.2013. u 11:20
838
119
Pripadnici Ostalih postali ravnopravni u Kantonu Sarajevo
838
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su jednoglasno usvojili amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, kojim su omogućili da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".
Na osnovu usvojenih amandmana, zastupnici koji se izjašnjavaju kao Ostali moći će formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao Ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik Ostalih. Odnosno, građani koji se izjašnjavaju kao Ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Ustav je ovim usklađen sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojim se štite ljudska prava i slobode.

Inicijativu za ovakve izmjene, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.

Većina zatupnika je tokom rasprave u vezi sa ovim amandmanima istakla kako su ponosni na ove promjene te su izrazili nadu da će diskriminatorske odredbe biti ukinute i u drugim kantonima te na drugim nivoima vlasti u našoj zemlji.

Amandmani stupaju na snagu u ponoć 30. januara.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey čestitala je zastupnicima u Skupštini KS i navela kako je ovo historijski trenutak za Kanton Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, kao i da bi ovaj korak trebali 'preslikati' svi parlamenti u našoj zemlji, počevši od Parlamentarne skupštine BiH.

"Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, bar u etničkom smislu. Demonstrirali ste ovim da su političari u Bosni i Hercegovini sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, tj. da su sposobni vidjeti opće dobro svih i da učine ono što je ispravno, jer to je ispravno", navela je Hennessey i dodala:

"Uostalom, ljudska prava, vladavina zakona i demokratija nisu samo obaveze iz sporazuma ili uslovi za članstvo u Vijeću Evrope ili Evropskoj uniji, koji trebaju biti ispoštovani samo kada to naredi Sud ili kada su uključeni u Mapu puta. To su prije svega vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani, koje definišu naš odnos kao građana u našim sistemima vlasti i koji čine naš kontinent jedinstvenim u svijetu. Iz oba ova razloga čestitam vam i zahvaljujem u ime svih ljudi ovog kantona, a posebno u ime onih koji nisu zaslužili da budu 'manje' građani, da 'manje' vrijede ili da imaju 'manje' glasa u javnim poslovima, samo zbog njihove nacionalnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: