Pripadnici Ostalih postali ravnopravni u Kantonu Sarajevo

Piše: N. J./Klix.ba
30.1.2013. u 11:20
838
119
Pripadnici Ostalih postali ravnopravni u Kantonu Sarajevo
838
1/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
2/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
3/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
4/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
5/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
6/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
7/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
8/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
9/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
10/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
11/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
12/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
13/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
14/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
15/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
16/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
17/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
18/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
19/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
20/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
21/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
22/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
23/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
24/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
25/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
26/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
27/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
28/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
29/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
30/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
31/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
32/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
33/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
34/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
35/35 Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo danas su jednoglasno usvojili amandmane na Ustav Kantona Sarajevo, kojim su omogućili da ovaj kanton postane prvi u BiH koji je u ustavnim odredbama omogućio implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju "Sejdić i Finci".
Na osnovu usvojenih amandmana, zastupnici koji se izjašnjavaju kao Ostali moći će formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao Ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik Ostalih. Odnosno, građani koji se izjašnjavaju kao Ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Ustav je ovim usklađen sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojim se štite ljudska prava i slobode.

Inicijativu za ovakve izmjene, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.

Većina zatupnika je tokom rasprave u vezi sa ovim amandmanima istakla kako su ponosni na ove promjene te su izrazili nadu da će diskriminatorske odredbe biti ukinute i u drugim kantonima te na drugim nivoima vlasti u našoj zemlji.

Amandmani stupaju na snagu u ponoć 30. januara.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary Ann Hennessey čestitala je zastupnicima u Skupštini KS i navela kako je ovo historijski trenutak za Kanton Sarajevo i za Bosnu i Hercegovinu, kao i da bi ovaj korak trebali 'preslikati' svi parlamenti u našoj zemlji, počevši od Parlamentarne skupštine BiH.

"Napravili ste važan iskorak od politike isključivosti, ekskluziviteta i diskriminacije, bar u etničkom smislu. Demonstrirali ste ovim da su političari u Bosni i Hercegovini sposobni vidjeti dalje od kratkoročnih stranačkih razlika, tj. da su sposobni vidjeti opće dobro svih i da učine ono što je ispravno, jer to je ispravno", navela je Hennessey i dodala:

"Uostalom, ljudska prava, vladavina zakona i demokratija nisu samo obaveze iz sporazuma ili uslovi za članstvo u Vijeću Evrope ili Evropskoj uniji, koji trebaju biti ispoštovani samo kada to naredi Sud ili kada su uključeni u Mapu puta. To su prije svega vrijednosti koje dijelimo kao Evropljani, koje definišu naš odnos kao građana u našim sistemima vlasti i koji čine naš kontinent jedinstvenim u svijetu. Iz oba ova razloga čestitam vam i zahvaljujem u ime svih ljudi ovog kantona, a posebno u ime onih koji nisu zaslužili da budu 'manje' građani, da 'manje' vrijede ili da imaju 'manje' glasa u javnim poslovima, samo zbog njihove nacionalnosti".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (119)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: