Danas sjednica Skupštine
9

Hoće li KS prvi implementirati presudu u slučaju "Sejdić i Finci"

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo razmatrat će danas, na najavljenoj sjednici, amandmane na izmjene Ustava Kantona Sarajevo kojima će se omogućiti da ovaj kanton postane prvi u BiH koji će u ustavnim odredbama omogućiti implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazbourgu u slučaju "Sejdić i Finci".

Ako predložene amandmane dvotrećinskom većinom glasova usvoji Skupština, zastupnici koji se izjašnjavaju kao ostali moći će formirati i klub ostalih, pod uvjetom da postoji najmanje jedan poslanik koji se izjašnjava kao ostali, odnosno kao pripadnik nacionalne manjine.

Također, u rukovodstvu Skupštine, osim predsjedavajuće i dva zamjenika iz konstitutivnih naroda, moći će biti i treći zamjenik, predstavnik ostalih. Odnosno građani koji se izjašnjavaju kao ostali imat će ista prava kao Bošnjaci, Srbi i Hrvati.

Također, Ustav će biti usklađen i s Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda kao i drugim međunarodnim pravnim dokumentima kojima se štite ljudska prava i slobode.

Inicijativu za ovakvim izmjenama, koja je kasnije prerasla u amandmane na Ustav o kojima je provedena javna rasparava, pokrenula je Naša stranka nakon konstituiranja Skupštine KS-a poslije općih izbora 2010. godine, a sličnu proceduru pokrenuli su i u Domu naroda FBiH.

Pred zastupnicima će se danas naći i Prijedlog zakona o šumama Kantona Sarajevo koji bi trebao regulirati ovu važnu oblast jer više od 65 posto površine Kantona Sarajevo čine šume, a posbeno je zakon potrebno usvojiti jer je primjena Uredbe o šumama istekla u decembru 2011. godine.

Zakon o šumama regulira planiranje i privređivanje u šumama, šume s posebnim režimom gospodarenja, zaštitu šuma, upravljanje šumama, korištenje šuma te nadzor nad šumskim dobrom, a predviđa i kazne za nelegalnu sječu šume kao i za skupljanje sporednih šumskih proizvoda.

Zastupnici će na današnjoj sjednici biti upoznati i o provođenju Kantonalnog plana za zaštitu okoliša - KEAP-a.