BiH
62

Koalicija "Jednakost" očekuje usvajanje amandmana na Ustav KS

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Koalicija organizacija civilnog društva "Jednakost" u svom saopćenju poziva sve poslanike/ce u Skupštini Kantona Sarajevo da na današnjoj sjednici jednoglasno usvoje prijedlog amandmana na Ustav KS koje je podnijela Vlada Kantona Sarajevo, s ciljem usklađivanja Ustava Kantona Sarajevo sa Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda.

"Ovaj prijedlog u potpunosti izjednačava prava konstitutivnih naroda sa pravima svih onih koji se tako ne izjašnjavaju, u domenu onoga što je materija Ustava Kantona. Pozivamo, stoga, sve poslanike/ce u kantonalnoj skupštini da, svojim današnjim izjašnjavanjem, učine da Kanton Sarajevo ponese pionirsku i poštovanja vrijednu titulu predvodnika antidiskriminacijskih promjena u BiH, koje su jedini način da se naša zemlja pridruži istinski demokratskim društvima", saopćeno je iz koalicije.

Iz koalicije "Jednakost" smatraju da, ukoliko Skupština Kantona Sarajevo na današnjoj sjednici usvoji prijedlog kantonalne Vlade, će to biti istorijski trenutak za cijelu Bosnu i Hercegovinu, koja će po prvi put od stjecanja nezavisnosti dobiti jedan Ustav koji nije diskriminatoran i koji odražava istinske demokratske vrijednosti poštivanja ljudskih prava i jednakosti svih građana i građanki.

"Od današnjeg glasanja poslanika/ca u Skupštini Kantona Sarajevo ovisi hoće li ovaj prijedlog ostati samo neuspjeli pokušaj popravljanja diskriminatornog sistema koji je prisutan na svim nivoima vlasti, ili će Kanton Sarajevo odigrati istorijsku ulogu i učiniti prvi korak na ukidanju sistemske diskriminacije koja već 18 godina nagriza naše društvo i politički sistem.

Nadamo se da su poslanici/e u Skupštini Kantona svjesni koliki je značaj njihove današnje odluke, ne samo za Kanton Sarajevo, nego i za bosanskohercegovačko društvo u cjelini. Svi oni koji/e bi eventualno bili protiv ovog rješenja, poslali/e bi poruku građanima i građankama BiH da, za njih i njihove partije, institucionalizovana diskriminacija ostaje prihvatljiv model funkcionisanja našeg društva", navodi se u saopćenju.