Mostar
0

Marković: Samit instrument unapređenja regionalne saradnje

SRNA
Predrag Marković (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Predrag Marković (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Samiti UNESCO-a u proteklih deset godina predstavljaju efikasan instrument unapređenja regionalne saradnje u oblasti kulture i umjetnosti, izjavio je danas u Mostaru ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.

On je podsjetio da se ove godine obilježava 40 godina UNESCO-ve koncencije o zaštiti svjetske kulturne i priorodne baštine, te da stoga svi imaju veću obavezu da brinu o očuvanju kulturnog nasljeđa.

Marković je naveo da je Srbija od 2011. godine član Komiteta za zaštitu svjetske kulturne baštine, što predstavlja veliko priznanje i dokaz da Srbija radi na očuvanju svog, ali i tuđeg nasljeđa.

"Kao član Komiteta, Srbija će nastojati da se bori za depolitizaciju ovog tela, doprinoseći daljem jačanju Konvecije i promovisanju principa koje ona zagovara. Potvrda neprimerene politizacije Komiteta je, nažalost, činjenica da se već tri godine ne usvaja odluka o stanju konzervacije srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, tj. srednjovekovnih verskih ali i istorijskih spomenika koji se nalaze na UNESCO-voj listi ugrožene baštine - manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške", naveo je Marković.

Ističući važnost očuvanja ovih spomenika koji su od vitalnog interesa Srbije i Srba, Marković je napomenuo da ova sveta mjesta predstavljaju "samu esenciju srpskog nacinalnog identiteta i neotuđivi su deo državnog identiteta Srbije".

Marković je izrazio nadu da će se na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, osim Starog Rasa i Sopoćana, manastira Studenice i Gamzigrada - feliks Romulijana, naći i drugi spomenici koji se danas nalaze na tentativnoj listi Uneska, kao što su manastir Manasija, Caričin grad i istorijsko mjesto Bač i tvrđava u Smederevu.

Ministar Marković je istakao da svi u regiji trebaju da budu ponosni na saradnju BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije koja je rezultovala zajedničkom nominacijom stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Srbija je spremna da radi i na regionalnoj nominaciji Đurđevdana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa u saradnji sa zemljama regiona. Samo uključivanjem svih zaintersovanih strana moguća je uspešna realizacija, a biće izbegnuta i dosadašnja praksa jednostranih nominacija koje su imale manju podršku", dodao je Marković.

On je istakao da upravo iniciranje i rad na zajedničkim nominacijama predstavlja najbolji oblik saradnje između zemalja regiona i njegovo pozitivno predstavljanje u svijetu.

"I do najvećih i najdaljih ciljeva stiže se upravo korak po korak i želim da vam se unapred zahvalim na spremnosti da bez predrasuda koračamo zajedno", rekao je Marković.

U Mostaru se danas održava 10. UNESCO samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom "Vjersko i kulturno-istorijsko nasljeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".