{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Marković: Samit instrument unapređenja regionalne saradnje

S
3.6.2012. u 12:20
0
0
Marković: Samit instrument unapređenja regionalne saradnje
0
Marković: Samit instrument unapređenja regionalne saradnje
Predrag Marković (Foto: Almir Panjeta/Klix.ba)
Samiti UNESCO-a u proteklih deset godina predstavljaju efikasan instrument unapređenja regionalne saradnje u oblasti kulture i umjetnosti, izjavio je danas u Mostaru ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković.
On je podsjetio da se ove godine obilježava 40 godina UNESCO-ve koncencije o zaštiti svjetske kulturne i priorodne baštine, te da stoga svi imaju veću obavezu da brinu o očuvanju kulturnog nasljeđa.

Marković je naveo da je Srbija od 2011. godine član Komiteta za zaštitu svjetske kulturne baštine, što predstavlja veliko priznanje i dokaz da Srbija radi na očuvanju svog, ali i tuđeg nasljeđa.

"Kao član Komiteta, Srbija će nastojati da se bori za depolitizaciju ovog tela, doprinoseći daljem jačanju Konvecije i promovisanju principa koje ona zagovara. Potvrda neprimerene politizacije Komiteta je, nažalost, činjenica da se već tri godine ne usvaja odluka o stanju konzervacije srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji, tj. srednjovekovnih verskih ali i istorijskih spomenika koji se nalaze na UNESCO-voj listi ugrožene baštine - manastir Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, manastir Gračanica i crkva Bogorodice Ljeviške", naveo je Marković.

Ističući važnost očuvanja ovih spomenika koji su od vitalnog interesa Srbije i Srba, Marković je napomenuo da ova sveta mjesta predstavljaju "samu esenciju srpskog nacinalnog identiteta i neotuđivi su deo državnog identiteta Srbije".

Marković je izrazio nadu da će se na Uneskovoj listi svjetske kulturne baštine, osim Starog Rasa i Sopoćana, manastira Studenice i Gamzigrada - feliks Romulijana, naći i drugi spomenici koji se danas nalaze na tentativnoj listi Uneska, kao što su manastir Manasija, Caričin grad i istorijsko mjesto Bač i tvrđava u Smederevu.

Ministar Marković je istakao da svi u regiji trebaju da budu ponosni na saradnju BiH, Crne Gore, Hrvatske i Srbije koja je rezultovala zajedničkom nominacijom stećaka - srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika za upis na listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

"Srbija je spremna da radi i na regionalnoj nominaciji Đurđevdana na UNESCO-vu reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa u saradnji sa zemljama regiona. Samo uključivanjem svih zaintersovanih strana moguća je uspešna realizacija, a biće izbegnuta i dosadašnja praksa jednostranih nominacija koje su imale manju podršku", dodao je Marković.

On je istakao da upravo iniciranje i rad na zajedničkim nominacijama predstavlja najbolji oblik saradnje između zemalja regiona i njegovo pozitivno predstavljanje u svijetu.

"I do najvećih i najdaljih ciljeva stiže se upravo korak po korak i želim da vam se unapred zahvalim na spremnosti da bez predrasuda koračamo zajedno", rekao je Marković.

U Mostaru se danas održava 10. UNESCO samit šefova država zemalja jugoistočne Evrope pod nazivom "Vjersko i kulturno-istorijsko nasljeđe kao osnova intenzivnije saradnje među državama".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: