Provjetrava stranku
2

Marko Pavić odlučan: Draško Aćimović ostaje kandidat za Vijeće ministara BiH

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Draško Aćimović ostaje kandidat DNS-a za ministra za ljudska prava i izbjeglice u novom sazivu Vijeća ministara jer su organi stranke tako odlučili, izjavio je predsjednik DNS-a Marko Pavić.
"Niko nije osporio znanje, stručnost, način donošenja odluke. Čak ima i pritisaka da se neke druge odluke donesu koje nisu organi usvojili. Čak i postavljaju rokove. A, ovo što su organi usvojili se osporava. To su neki apsurdi, ja to ne razumijem", naveo je Pavić.

Kada je riječ kriiterijumima za kandidovanje Aćimovića, on je naveo da su bila dva kriterijuma - jedan da bude iz reda ostalih, a drugi da je poznavalac resora.

"Nisu tu samo u pitanju izbjeglice. Težište je na ljudskim pravima, a ljudska prava su jedna od najtežih oblasti u BiH, na šta je međunarodna zajednica fokusirana. Zato na tom mjestu mora biti čovjek koji poznaje unutrašnje prilike, a što je još važnije - koji poznaje funkcionisanje međunarodnih standarda u toj oblasti", rekao je Pavić za Nezavisne novine.

On je dodao da je Aćimović nestranačka ličnost, ali da nije nepoznato ime u DNS-u i da je "došao sa istim ovima što se sada bune".

Pavić je najavio da će DNS napustiti određeni broj funkcionera koji sebe vide u nekom biznisu preko funkcija u stranci.

"Ostavili smo vrata i prozore širom otvorene. Mislim da će sami izaći koji su zaostali prošli put, koji su mislili nešto ušićariti kroz DNS", rekao je Pavić.

On je dodao da napadi na ovu stranku dolaze u vrijeme kad su odnosi DNS-a i SNSD-a krenuli dobrom uzlaznom linijom.

"Više nemamo međusobnih razmirica, a nekome to očigledno ne godi. Vjerovatno nismo dobro provjetrili DNS. Činjenica je da nas napušta jedan broj funkcionera koji sebe vide u nekom biznisu preko DNS funkcija. DNS to ne prihvata i dolazi u sukob s takvima", naveo je Pavić.

Govoreći o očekivanjima od Vlade RS i novog Vijeća ministara, Pavić je rekao da je u čestitki predsjedavajućem Vijeća ministara Zoranu Tegeltiji rekao da pitanje ekonomije stavi na prvo mjesto.

"Da bismo napredovali kao zemlja moramo stvoriti privredni ambijent. Bez toga sve ovo drugo je besmisleno", istakao je on.

Što se tiče Vlade RS, Pavić smatra da je ona imala dobrih poteza te da sada nedostaje jedan element - povećanje industrijske proizvodnje, što bi, kako je naglasio, trebalo da bude predmet ekonomske politike.

Na pitanje da li će DNS Tegeltiji i premijeru RS Radovanu Viškoviću dati bezuslovnu podršku, on je naveo da neće biti uslovljavanja i da ova stranka nikada nije uslovljavala bilo koga.