Upitan Aćimović
7

Novi rat u DNS-u zarad ličnih interesa prelama se preko pozicije državnog ministra

D. Be.
Glasanje Predsjedništva DNS-a o Aćimoviću
Glasanje Predsjedništva DNS-a o Aćimoviću
Iako je Draško Aćimović jučer jednoglasnom odlukom Predsjedništva DNS-a imenovan kandidatom za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH, što se činilo kao gotova stvar, danas je došlo do novih trzavica na, očito, ličnim relacijama političara u entitetu RS.
Naime, kako saznajemo, potpredsjednici DNS-a Nenad Nešić i Darko Banjac, inače bliski politici lidera Ujedinjene Srpske Nenada Stevandića, usprotivili su se odluci da Aćimović bude dio novog saziva Vijeća ministara BiH, a neki portali prenose da je Banjac podnio i ostavku u stranci.

Iako je ministar za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, prema dogovoru SDA, SNSD-a i HDZ-a, trebao biti nestranački čovjek iz reda Ostalih, nekima u RS-u se očito nije dopala odluka o izboru Aćimovića, nekadašnjeg ambasadora BiH u Belgiji.

Aćimovićevi stavovi o BiH kao članici Evropske unije te provođenje svih potrebnih reformi koje postavi novi saziv Vijeća ministara BiH neće biti dovoljni ukoliko predsjednik DNS-a Marko Pavić "ne prelomi" i ne odluči svojim potpredsjednicima reći "ne" ili pak poslušati njihovu kritiku te krenuti u potragu za novim kandidatom.

Ovo je, može se reći, i svojevrsni pritisak zarad ličnih interesa s obzirom na to da jučerašnja odluka o imenovanju Aćimovića nije naišla na kritike bilo koje od stranaka koje će formirati vlast na nivou Bosne i Hercegovine, ali i da su Nenad Nešić i Darko Banjac prisustvovali sjednici Predsjedništva DNS-a koje je donijelo jednoglasnu odluku.

Zbog kandidovanja Draška Aćimovića od devet predsjednika regija, šest se protivi imenovanju, piše ATV. Veliki broj predsjednika općinskih i gradskih odbora DNS-a se također protivi imenovanju bivšeg potpredsjednika SDP-a na funkciju ministra u Vijeću ministara.

Mediji blisku vladajućem režimu u RS-u ističu da se razlozi za protivljenje Aćimovićevom imenovanju mogu pronaći u tome, jer je Aćimović navodno zagovornik NATO integracija.

Kao što je Klix.ba proteklog vikenda pisao, DNS, Ujedinjena Srpska i Socijalistička partija vode "rat" za poziciju ministra u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice koji treba biti "nestranački kandidat iz reda Ostalih", što se danas pokazalo tačnim.