Unutarnja previranja
3

Potpredsjednik DNS-a Milan Radović: Odluka o Drašku Aćimoviću je konačna

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Potpredsjednik DNS-a Milan Radović izjavio je za Klix.ba da je odluka Predsjedništva DNS-a, o imenovanju Draška Aćimovića kandidatom za Vijeće ministara BiH, konačna i da tu nikakve promjene neće biti bez obzira na nečije nezadovoljstvo.
Dan nakon što je Aćimović jednoglasno izabran kandidatom za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH potpredsjednici DNS-a Nenad Nešić i Darko Banjac su se predomislili, iako su na sjednici dali podršku Aćimoviću, pa su se u medijima pojavile špekulacije o velikom nezadovoljstvu stranačkih odbora.

"Nešić i Banjac su glasali za taj prijedlog. Sada je malo više otvoren medijski prostor za nešto što nije potrebno. Predsjedništvo DNS-a je donijelo jednoglasnu odluku iz razloga što se radi o nestranačkoj ličnosti, iz reda ostalih s iskustvom koje je neophodno za obavljanje tako teške i odgovorne funkcije. Draško Aćimović je imao najbolju biografiju i time smo se vodili", rekao nam je Radović.

"Odluku DNS-a će podržati Dodik"

On je dodao da neće biti nove sjednice Predsjedništva DNS-a te da bi bilo neozbiljno razmišljati o tome.

"Mi smo dovoljno velika stranka i nema razmišljanja. Naš prijedlog je ozbiljan, kandidat je ozbiljan i ovo je konačna odluka", kazao je.

Na pitanje da li je lider SNSD-a Milorad Dodik zadovoljan izborom Aćimovića, Radović kaže da ne zna, ali da je DNS završio svoj dio posla.

"Ako je to prijedlog DNS-a, Dodik će vjerovatno uvažiti naš prijedlog i prihvatiti ga, bez obzira na špekulacije posljednja dva dana", kazao je Radović te istakao da je razgovarao s Banjcem koji mu je kazao da suštinski nema ništa protiv imenovanja Draška Aćimovića novim državnim ministrom.

Italijanski industrijalci pozdravili odluku

Inače, kako Klix.ba saznaje, u ruke predsjednika DNS-a Marka Pavića stiglo je pismo iz Federacije italijanskih industrijalaca koji posluju u Jugoistočnoj Evropi, u kojem se izražava veliko zadovoljstvo kandidaturom Aćimovića za Vijeće ministara BiH.

"Aćimović je poznat i cijenjen u poslovnim krugovima u regionu i svijetu i pripada familiji Nanut, članici poslovne zajednice Italije. Iskreno smatram da će njegovo imenovanje doprinijeti ne samo jačanju privredne, trgovinske i kulturne saradnje između dvije zemlje, već i jačanju prisustva italijanskih investicija na teritoriji BiH", navodi se između ostalog.

Pismo italijanskih industrijalaca (Foto: Klix.ba)
Pismo italijanskih industrijalaca (Foto: Klix.ba)

Aćimović je za naš portal ovo pismo prokomentarisao riječima kako se raduje što je stiglo pismo podrške iz Italije, ali da nije jedino i da je podrška stigla iz raznih dijelova svijeta, kao i dijela međunarodne zajednice. On nije želio komentarisati izjave koje su stigle na račun njegove kandidature za ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH.