BiH
61

Marjanović: Dobna granica za penziju ostaje 65 godina

FENA
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Dobna granica penzionisanja akademskog osoblja se ne mijenja i ona ostaje na 65 godina, izjavio je ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović za Oslobođenje.

"Komisija koja je razmatrala pristigle materijale iz javne rasprave se jednoglasno složila i ja se u potpunosti slažem sa ovim stavom. S druge strane, u nacrtu izmjena zakona predloženom još u septembru 2012, kolege iz prethodne Vlade su inicirale dopune zakona u smislu reguliranja obnašanja javne funkcije osoba koje su ujedno i zaposlene na Univerzitetu, a takvih je u ovom momentu jako mnogo na svim nivoima vlasti. Kroz javnu raspravu nije bilo nikakvih primjedbi na ovaj član i kao takav je i ugrađen u finalni nacrt", rekao je Marjanović.

Zanimljivo je da je bilo intencija da se ovaj član pripiše kao "zasluga" ministra Marjanovića s ciljem "reguliranja svoga statusa".

"Na Skupštini sam javno rekao, no nije zgorega da ponovim, da je prijedlog izmjene ovoga člana predložen još za mandata prethodne Vlade, koja je u svom sastavu, također, imala univerzitetske profesore, te da se kao takav našao u nacrtu koji je išao na javnu raspravu, mjesecima prije nego sam postao ministar. Širenje takvih dezinformacija iz pojedinih političkih krugova, u najmanju ruku, nije bilo korektno", smatra ministar nauke, obrazovanja i mladih KS.