BiH
8

Ministar Marjanović: Ne vidim razlog za skuplje školarine

Piše: E. G.
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Ministar nauke, obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo Damir Marjanović obratio se danas pred zgradom Vlade KS studentima koji su mirnim protestom tražili svoja prava.

"Mladi ljudi imaju pravo da to rade na miran i dostojanstven način i ja se nadam da ćete to uraditi danas, kao što ste i u petak. Molim vas, prvenstveno kao profesor i kao roditelj djeteta od 15 godina, da sačuvate svoje dostojanstvo i da ovo što radite danas uradite kako dolikuje studentima Univerziteta u Sarajevu", istakao je Marjanović.

Dodao je da će njihove zahtjeve preuzeti sa protokola, a da su mu neki od njih već poznati.

"Vidio sam da se tiču studentskog standarda i tranši iz budžeta za UNSA. Što se tiče studentskog standarda, vjerujem da ste upoznati s tim da je ove godine u odnosu na prošlu za studentski centar izdvojeno više novca. Neke druge stvari smo počeli raditi i to ćemo nastaviti. Što se tiče tranše za Univerzitet, ona proteklih mjeseci nije smanjivana i stav Vlade je da neće ni biti. Onoga momenta kad se smanji neće ni biti ove vlade jer im vi to nećete dozvoliti, a ni ja", kazao je ministar.

Kada je u pitanju povećanje školarina, objasnio je da još uvijek nisu dobili nijedan zvanični zahtjev nijednog fakulteta.

"Ako ga dobijemo, vjerujte da se takva odluka neće donositi iza zatvorenih vrata nego će svi biti konsultovani, od fakulteta do studenata. Također, ja u ovom momentu ne vidim razloga da se visina školarina podiže", poručio je Marjanović, a okupljeni studenti su ga burno pozdravili.