Moguće smanjenje sredstava
106

UNSA: Mladima se brani bavljenje naukom, čekaju da stari profesori umru

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Prema Prijedlogu nacrta budžeta Kantona Sarajevo za 2013. godinu sredstva namijenjena Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih KS bit će umanjena za 20 posto u odnosu na 2012. godinu, zbog čega je reagovao Sindikat Univerziteta u Sarajevu. Navode da zbog smanjenja neće biti sredstava za topli obrok, prijevoz na posao, grijanje, električnu energiju...

"Kanton Sarajevo finansira samo dio potrebnih sredstava za brutoplaće zaposlenih na Univerzitetu Sarajevo (UNSA), što iznosi oko 75 posto bruto predviđenih budžetskih sredstava, a preostala sredstva su namijenjena za materijalne troškove objekata i odvijanja nastavnog procesa te za topli obrok i prijevoz, kao i za angažovanje vanjskih saradnika za izvođenje nastavnog procesa.

"Kažnjavanje zaposlenih na Univerzitetu"

Univerzitet u Sarajevu ima 2.395 zaposlenih, od čega je u neposrednoj nastavi angažovano oko 1.400 nastavnika i asistenata.

Na Univerzitetu u Sarajevu, koji ima 23 fakulteta i akademije, je veoma različita situacija po pitanju interesa studenata za studiranje na njima, a samim tim postoje veoma velike razlike u materijalnim mogućnostima fakulteta i primanjima zaposlenih. Udio budžetskih sredstava Kantona na nekim fakultetima i akdemijama je samo oko 20 posto od ukupnih sredstava, dok je na većini fakulteta i akademija taj udio 60-80 posto.

Vlada Kantona Sarajevo već više godina ponavlja da su na pojedinim fakultetima primanja pojedinih profesora i dekana veoma visoka i inistira da fakulteti i akademije pređu na trezorski sistem finansiranja. Ali ta insistiranja su do sada bila samo formalne prirode, bez preduzimanja raspoloživih zakonskih instrumenta kroz finansijske inspekcije i djelovanje Upravnih odbora.

Sada, Vlada Kantona Sarajevo želi kroz smanjenje budžetskih sredstava za finansiranje Univerziteta u cjelini kazniti većinu zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu i na taj način primorati Univerzitet u cjelini da postane dio trezorskog sistema", navedeno je u saopćenju Sindikata Univerziteta.

Naglasili su da je prosječna plaća zaposlenih na Univerzitetu u Sarajevu na osnovu budžetskih sredstava Kantona za prošlu godinu iznosila 1.025 KM, a po prijedlogu budžeta za 2013. godinu iznosila bi oko 819 KM.

"Mladima zabranjuju bavljenje naukom"

"Iako Vlada Kantona Sarajevo naglašava da neće doći do smanjenja plaća za budžetske korisnike, to objektivno nije tačno, jer sa smanjenjima budžeta za Univerzitet u Sarajevu za 20 posto, neće biti sredstava za topli obrok, prijevoz na posao, grijanje, električnu energiju... Kada se uporede prosječne plaće sa primanjima zaposlenih u kantonalnim komunalnim preduzećima tada postaje jasno da je pozicija Univerziteta u Sarajevu očajna", navode iz Sindikata.

Istakli su da je posebno katastrofalna situacija u vezi sa udjelom mladih koji učestvuju u nastavnom i istraživačkom procesu.

"Vlada Kantona Sarajevo nametnula je dugogodišnju zabrana primanja novih mladih kadrova, što praktično znači zabranu da se mladi bave naukom. Jednostavno se čeka da neko od nastavnika ode u penziju ili umre, pa da na njegovo mjesto bude primljen mladi istraživač.

Poseban problem za mlade na Univerzitetu u Sarajevu predstavlja konstantno mijenjanje Zakona o visokom obrazovanju pri svakoj promijeni odnosa na političkoj sceni Kantona Sarajevo i uvjeta za napredovanje.

Sada je situacija kritična, jer većini asistenata i viših asistenata ističe drugi izborni period, bez mogućnosti obnavljanja, a na mnogim fakultetima ili akademijama još nije potpuno zaživio treći ciklus studija (doktorski studij). Imajući u vidu da prema postojećem Zakonu o visokom obrazovanju doktorski studij (treći ciklus) traje tri godine i da je cijena studija po godini oko 7.000 KM, a prosječna plaća asistenta je oko 850 KM, a višeg asistenta oko 1.050 KM, dolazi se do zaključka da ti mladi ljudi ne bi trebali da jedu, piju, stanuju ili da zasnuju porodicu u slučaju da odluče ispuniti uvjete za izbor u više zvanje", istaknuto je u saopćenju.

Slabljenje Univerziteta

Iz Sindikata navode da su sredstva od Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS namijenjena za dalje školovanje dovoljna samo za mali broj asistenata i viših asistenata.

"Ako se u Zakonu o visokom obrazovanju traži da nastavnici (587 nastavnika) imaju obavezu da pišu naučne radove i objavljuju ih u referentnim časopisima i izlažu ih na konferencijama i simpozijima, bar jedan ili dva rada godišnje, plus pisanje i izdavanje knjiga, za očekivati je da bi trebalo planirati sredstva bar samo za kotizaciju i troškove odlaska na konferencije ili simpozije u iznosu od oko 600.000 do 1.200.000 KM godišnje. U ovaj iznos nisu uračunati troškovi za izvođenje istraživanja. Na našem Univerzitetu je misterija kako naši nastavnici i saradnici nalaze sredstva za izvođenje istraživanja.

Normalan čovjek, kada sagleda kompletnu situaciju, može samo da zaključi da postoji jasna tendencija slabljenja Univerziteta u Sarajevu u naučnom smislu, inetnziviranja trenda smanjenja broja studenata koji se mogu upisati bez plaćanja studija i sprečavanja podmlađivanja nastavnog i naučnog kadra na Univerzitetu", istakli su, dodavši da Vlada Kantona Sarajevo već četiri godine odbija zaključenje Kolektivog ugovora sa Sindikatom Univerziteta u Sarajevu, tako da sredstva za visoko obrazovanje nisu sastavni dio budžetskih korisnika, već se praktično vode kao "poklon" ili "grant" Skupštine Kantona Sarajevo prema Univerzitetu u Sarajevu.

Istakli su da će u slučaju da dođe do stvarnog smanjenja budžetskih sredstava samo zaposlenim na Univerzitetu, Sindikat Univerziteta u Sarajevu organizovati izjašnjavanje zaposlenih o mjerama koje je potrebno preduzeti da bi se preduprijedilo ugrožavanje socijalnog statusa zaposlenih.