Komentari (18)
Povratak na članak
Prijava korisnika
NAPOMENA: Komentarisanje članaka na portalu Klix.ba dozvoljeno je samo registrovanim korisnicima. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Komentari odražavaju stavove isključivo njihovih autora, koji zbog govora mržnje mogu biti i krivično gonjeni. Kao čitatelj prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima. Svaki korisnik prije pisanja komentara mora se upoznati sa Pravilima i uslovima korištenja komentara.
Ah te lijepe tekovine komunizma, kad zasjedne zabetonira se za fotelju i ne sklanja se dok ne krepa a vi mladi bjezite na 'mrski' Zapad
asistenti sa univerziteta sarajevo idu u tuzlu i mostar da doktoriraju,a ovim sadasnjim profesorima univerziteta u sarajevu studenti pisu naucne radove
moj komentar se nije odnosio na studente, niti na falsificiranje diploma nego na profesore, dekane, i ostale odgovorne osobe u domenu obrazovanja zbog cijeg djelovanja nam je obrazovanje i naucni razvoj, kao jako bitna ako ne i najbitnija karika za napredovanje drustva u cijelini, na takvom nivou da je nas trenutni najveci drustveni domet, u 2013, celicni ignot, aluminijski izljevak, zeljezna armatura i elektricna energija iz 30-40 g. starih elektrana. Individualcima koji ne zele biti dio ovakvog sistema naklon do poda.
Kad govoriš o falsificiranim diplomama budi svjestan da ima dosta izuzetaka (koji su svoju diplomu pošteno zaradili i dobro se oznojili dok su napisali svoj rad). Zato nemoj generalizirati i trpati sve u isti koš, jer ti ovo govorim iz prve ruke.
"može samo da zaključi da postoji jasna tendencija slabljenja Univerziteta u Sarajevu u naučnom smislu" - hahahahahahaaa, kad i kad ste dotakli dno u naucnom smislu, kompletan obrazovni sistem u BiH je, u naucnom smislu, dotako dno davnih dana i postao dio financijsko-stamparska masinerije koja stampa diplome za masne pare. O nauci i znanju tu nema govora.
Nauka je u jadnom stanju u BiH. Imamo najniži procenat izdvajanja za nauku i istraživanja u regionu i vlasti bi da i to smanje. A da ne govorimo o nezaposlenima... Ja sam npr. magistrirao geografiju, godinu i pol obavljao terenski dio posla, napisao rad od skoro 200 stranica (koristeći i najsavremenije kartografske softvere - gotovo samouk) i sad sam na birou. Sve što sam dobio (barem do sad) su tapšanja po ramenu u stilu "dobro obavljen posao momče"... Niko na fakultetu (ni u općini) se nije ni našalio da ponudi kakvo zaposlenje. Radio sam neko vrijeme na pijaci kao prodavač/fizički radnik dok je bilo posla. Nisam ni u jednoj stranci. Eto to vam je odnos naše države prema nauci i istraživačima iz prve ruke. A dalje neka pametuje šta ko hoće.
Ee, Đole je bio u pravu davne '89. "Najbolji su pali, a mi smo za roditelje, ucitelje i druge takozvane "odrasle", dobili ono što je ostalo... ... Odgovaralo nam je da ostanemo klinci do cetrdesete, a uostalom, u udžbenicima koji su nam potureni lepo je pisalo da naše vreme tek dolazi. Procitali smo brdo tih udžbenika, a nismo procitali one koji su ih pisali... Naši Seniori su uveliko radili na svojoj besmrtnosti i generacija vecito mladih i nedozrelih potomaka bila im je neophodna za taj projekat. Pod njihovim grbom pisalo je "Doživotno..." ... A mladi? Šta mladi? Za koga smo gradili diskoteke, moderne sportske objekte i domove kulture? Nek idu mladi malo, na primer, u bioskope. Nek gledaju kako diplomci odlaze pravo u Wall Street i kako tinejdžeri za kompjuterima rade programe za najjace svetske kompanije. Eto. Tako će i naši mladi jednom, kad ostare."
sve je ovo cirkus.kako osoba koja je zavrsila ekonomski fakultet moze postati asistent na predmetu pravo na ekonomskom fakultetu.
e kad bi isli i sa 67 godina to bi bilo dobro. licno znam profesora koji imaju preko 70 godina a iz nekog razloga ne iodu u penziju. tiu su na stetu studenat jer vise nisu u stanju da ih nauce bilo cemu, nisu upoznati sa modernim tokovima, tehnologijom, nemaju pojma sta je bolonja a predaju po tom sistemu itd. pored toga onemogucuju mladima da se zaposle.
OTKUD STUDENTU KOJI ZAVRŠI FAKULTET JOŠ 20.000 km DA PLATI DALJE ŠKOLOVANJE?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????JEDINO DA OPLJAČKA JEDNO 5-6 BANKI PAR KONZUMA I DP MARKETA ITD...ŽIVIO DRUG TITO I DRUG GADAFI MAKAR SU UVELI DA SE ŠKOLUJEŠ BESPLATNO DO MILE VOLJE A OVA BANDA SAD?!? MA NEĆU DA TROŠIM UOPŠTE RIJEČI NA NJIH JER MI SE SVE GADI IAKO SAM MAGISTAR PO STRUCI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jao naslova cuj dok ne umru pa valjda dok ne odu u penziju, problem je što ih dosta produži rok pa neće u penziju kad bi trebali, zato što su im veće plate od penzija ali to nije ničij problem, to je stvar zakona, ako napuni dovoljno godina radnog staža trebaju OTIĆI SA POZICIJE i tačka. Glupo je što ovakvi jednostavni zakoni i npr zakoni o plasticnim kesama itd koji bi napravile veliku razliku, ne mogu se realizovati dok ne prođu godine i godine papirologije i šetanja po ustanovama...
a u prijedlogu Zakona o visokom obrazovanju na prijedlog SDP stoji produzenje ostanka profesora na fakultetima do 67 godina starosti , uz istovremenu zabranu primanja mladih dok ovi ne odu u penziju. uzas!!'!!!!!!!!!!!!! nadajmo se da ce uz sve vrhunske poteze koje je novi ministar napravio ispraviti i ovu sustinsku gresku koju je stari ministar pokusao podmetnuti Skupstini.
A gde je pečat?
Ja sam svom sefu napisao rad da bi on bio vanredni profesor
O cemu Sindikat prica? Kakva nauka? Pa dragi ljud iz Sindikata, prije 7-8 godina je toliko bilo para za nauku da se bacalo bukvlno na neke kvazinaučne projkete. Pa profesori napreduju u visa zvanja na osnovu "naucnih radova" u casopisima tipa Lovacke price, Nasa skola, Vesela sveska i sl. Mali broj profesora na UNSA ima radove u medjunarodnim casopsima sa rezencijom, a jos manji njih ima radove s kojima se moze pohvaliti svakome u svijetu. Nastavnici koji rade svoj posao profesionalno, cestito i posteno, oni ne zasluzuju smanjenje. Svi ostali, ne zasluzuju ni ovoliko koliko sada primaju. Zasto se ne boriti da se uvede pravilo da visina primanja zavisi od broja objavljenih pravih naucnih radova, pa cete onda vidjeti ko radi svoj posao, a ko ne radi?
Čudno, spominješ SDA a zna se ko i na kojim faxovima se 'zabetonirao' - komunjare na Filozofiji, Pravu i političkim naukama. hrk pljuc mrzilački podrumski štakoru