Izvještaj Vijeća Evrope
0

Maloljetnici u BiH ne mogu dijeliti ćeliju sa starijima

SRNA
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: Almir Panjeta/Sarajevo-x.com
U zatvorima širom BiH neophodno je odvojiti maloljetne delinkvente u posebne ustanove ili u posebna odjeljenja u postojećim zatvorskim kapacitetima, navodi se u izvještaju Vijeća Evrope o stanju u zatvorima i psihijatrijskim ustanovama u BiH.

Delegacija Komiteta za borbu protiv mučenja Vijeća Evrope posjetila je BiH sredinom prošle godine.

"U izvještaju je izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da KPZ Zenica još nema potpunu kontrolu nad zatvorom, zbog kombinacije različitih faktora: pretrpanosti zatvora, velikih spavaonica i izuzetno malog broja osoblja", navodi se u izvještaju koji je danas objavljen.

Kako prenose sutrašnje "Nezavisne novine", u dijelu izvještaja o stanju u psihijatrijskim ustanovama navodi se da je potrebno poboljšati uslove u Psihijatriji u Sokocu i u Forenzičkom centru u zatvoru Zenica.

U odgovoru Savjetu Evrope vlasti FBiH su navele da su preduzele sve da se uslovi u zatvorima poprave, uključujući i zapošljavanje dodatnih 50 zatvorskih čuvara.

Sa druge strane, nadležni u Psihijatriji Sokolac i zeničkom Forenzičkom centru dostavili su podatak da su preduzeli mjere na popravljanju uslova u tim ustanovama. 

Nihad Spahić, direktor Kazneno-popravnog zavoda u Zenici, tvrdi da je Uprava ovog zatvora fizički odvojila 	maloljetnike od ostalih osuđenika, te da se čini sve kako bi zatvor uopšte imao normalne uslove za boravak osuđenika.
Boško Đukić, pomoćnik ministra pravde RS za izvršenje krivičnih sankcija, poručio je juče da je stanje u zatvorima u RS mnogo bolje nego u FBiH.

Đukić je pojasnio da su u RS od 2006. godine otvoreni i Vaspitno-popravni zavod za maloljetnike i zatvor za maloljetnike, jedini u BiH koji se nalazi u sklopu KPZ Kula u Istočnom Sarajevu.

On je najavio da će u sklopu KPZ Kula u narednom periodu biti otvoren i zatvor za maloljetnice, takođe prvi takav u BiH.