BiH
0

Komitet Vijeća Evrope zabrinut zbog stanja u KPZ Zenica

FENA
Komitet Vijeća Evrope za sprječavanje mučenja i neljudskog ili ponižavajućeg tretmana ili kažnjavanja (CPT) danas je objavio izvještaj o svojoj ad hoc posjeti Bosni i Hercegovini, obavljenoj u maju 2009. zajedno s odgovorom vlasti Bosne i Hercegovine, saopćeno je danas iz Vijeća Evrope.

Posjeta iz maja 2009. je omogućila uvid u napredak postignut od prošle periodične posjete obavljene u martu/aprilu 2007. godine.

Delegacija CPT-a je detaljno istražila različita pitanja vezana za KPZ Zenica i KPZ Sarajevo, uključujući režim i tretman pritvorenika i zatvorenike kojima je izrečena administrativna i disciplinska mjera (usamljenja i samice) te odjeljenje s visokim stepenom sigurnosti.

U izvještaju je izražena posebna zabrinutost zbog činjenice da KPZ Zenica još nema potpunu kontrolu nad zatvorskim osobljem, zbog kombinacije različitih faktora: prenapučenost zatvora, velike spavaonice (kolektivi) i izuzetno malog broja osoblja.

Nadalje, jedan broj preporuka je dat da bi se poboljšala zdravstvena zaštita u zatvorima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

U izvještaju se također preporučuje da maloljetne osobe lišene slobode ne treba držati u ustanovama za odrasle osobe nego u posebnim objektima, ukoliko se maloljetne osobe drže u ustanovama za odrasle, one moraju biti smještene odvojeno i mora im se ponuditi odgovarajući režim.

Situacija u kojoj se nalaze forenzički psihijatrijski pacijenti je bila drugo ključno pitanje ove posjete.

CPT je preporučio da se poboljšaju životni uvjeti pacijenata u Psihijatrijskoj klinici Sokolac te da se poduzmu mjere da bi se povećao broj osoblja i uveli individualni programi tretmana za svakog pacijenta.

Što se tiče Forenzičkog psihijatrijskog odjeljenja KPZ Zenica, CPT je pozvao vlasti da poduzmu neophodne mjere da bi se poboljšali materijalni uvjeti, tretman pacijenata, te povećao broj osoblja u ovom odjeljenju i obavila analiza kliničkih potreba svih pacijenata.

U svom odgovoru, vlasti su se pozvale na različite mjere poduzete da bi bila poboljšana situacija u svjetlu CPT-ovih preporuka.

Što se tiče KPZ Zenica, dostavljena je informacija o poduzetim mjerama da bi se zatvor učinio sigurnijim, uključujući upošljavanje dodatnih 50 zatvorskih službenika u službi osiguranja. Spomenuto je i uvođenje zakonskih odredbi koje maloljetnicima omogućavaju služenje kazne u posebnoj ustanovi za maloljetnike, a koja se nalazi u drugom entitetu ili na državnom nivou.

Poseban je naglasak stavljen na reakciju na državnu strategiju za borbu protiv zloupotrebe droge, koja obuhvata i odredbe o pružanju pomoći zatvorenicima s problemom zloupotrebe droga.

U vezi s Psihijatrijskom klinikom Sokolac, vlasti su dostavile informaciju o mjerama koje se poduzimaju da bi se unaprijedili životni uvjeti te navode da svi pacijenti imaju individualni program tretmana. Dostavili su i informaciju o međuentitetskom sporazumu o smještaju i finansiranju smještaja za pacijente u Posebnoj bolnici za forenzičku psihijatriju Sokolac te navode da će se ovaj objekt sada renovirati sredstvima koje je osigurala Švicarska kao zemlja donator.