{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


U Orašju počinje gradnja Odgojno-popravnog doma

S
9.3.2010. u 21:30
0
12
U Orašju počinje gradnja Odgojno-popravnog doma
0
U Orašju počinje gradnja Odgojno-popravnog doma
Orašje
Nakon ubistva Denisa Mrnjavca koje se dogodilo u februaru 2008. godine u tramvaju u Sarajevu, te velikim brojem krivičnih djela koje su počinili maloljetnici, javnost i političari u FBiH su uvidjeli neophodnost otvaranja odgojno-popravnog doma za maloljetnike.
U maju prošle godine kao prelazno rješenje do izgradnje novog, otvoren je privremeni odjel odgojno-popravnog doma za maloljetnike pri Kazneno-popravnom zavodu Tuzla čije je kapacitet 20 mjesta. U aprilu ove godine trebala bi početi izgradnja odgojno-popravnog doma za maloljetnike u Orašju.

“Već je izdvojeno 2,7 miliona KM za izgradnju odgojno-popravnog doma u Orašju što je sasvim dovoljno za početne radove. Pripremni radovi odnosno sondiranje zemljišta i ograđivanje parcele su već u toku. Još uvijek se čeka građevinska dozvola od Općine ali, dobili smo čvrsta obećanja načelnika Općine Orašje da će i to ubrzo biti završeno tako da bi tokom aprila odnosno početkom građevinske sezone trebalo se početi sa gradnjom odgojno-popravnog doma ”, kazao je u izjavi za Sarajevo-x.com Entoni Šeperić, portparol Federalnog ministarstva pravde.

Prema njegovim riječima odgojno-popravni dom imat će kapacitet od 50 mjesta sa mogućnošću proširenja, a izgradnja cijelog objekta, prema procjenama, mogla bi koštati oko devet miliona KM.

“Dom će osim smještajnih kapaciteta imati učionice, sportske terene, prostorije za slobodne aktivnosti, za radnu terapiju, bazen…, bit će osmišljen program za maloljetne prijestupnike odnosno u domu će biti zaposlen kadar različitog profila, od sociologa, psihologa, odgajatelja do prosvjetnih radnika kako bi maloljetnike što uspješnije rehabilitirali”, pojasnio je Šeperić, dodajući da će objekat biti urađen po visokim normama i propisima Evropske unije, kako kada BiH uđe u Evropsku uniju, ne bi opet morali nešto mijenjati.

U odgojno-popravni dom će, prema riječima Šeperića, biti smješteni maloljetnici kojima je izrečena mjera upućivanja u odgojno-popravni dom.

“Naravno da maloljetnik koji je počinio ubistvo i osuđen na kaznu maloljetničkog zatvora ne može biti smješten u odgojno-popravni dom. Za takve maloljetnike u Kazneno-popravnom zavodu Zenica postoji odjel gdje izdržavaju zatvorsku kaznu”, pojasnio je Šeperić, naglašavajući da kantoni moraju poraditi i na disciplinskim centrima.

Naime, diciplinski centri poput Zavoda za mušku djecu i omladinu Hum, prema riječima Šeperića, bi trebali intezivnije raditi sa maloljetnicima kako oni uopće ne bi došli do odgojno-popravnog doma.

“Maloljetnici koji dođu do odgojno-popravnog doma su već izvršitelji težih krivičnih djela ili su višestruki povratnici u činjenju krivičnih djela, zato je nužno da disciplinski centri sa prijestupnicima koji su počinili lakša krivična djela intenzivno rade kako ne bi uopće došlo do toga da počine teže krivično djelo. Naglasak treba da bude na prevenciji, a ne na sankcioniranju”, kazao je Šeperić.

On je dodao da iako je u Tuzli otvoren privremeni odjel odgojno-popravnog doma, do osnivanja Doma u Orašju, te iako je Federalno ministarstvo pravde o tome obavijestilo sve nadležne sudove u FBiH, trenutno se u ovom Domu nalazi samo osam maloljetnika iako je kapacitet za 20.

Inače, na području FBiH, prema podacima Federalne uprave policije, tokom 2009. godine zbog različitih kriivčnih djela nadležnim tužilaštvima prijavljena su 1.344 maloljetnika.

Maloljetnici se, kako navode iz Federalne uprave policije, pojavljuju kao prestupnici u oblasti zloupotrebe droga, te krivičnih djela razbojništva, silovanja, teških krađa u poslovne prostore, automobile, stanove i drugo.

“Međutim, nije više naglasak na broju krivčnih djela koje počine maloljetnici već na brutalnosti u počinjenju krivičnih djela”, kazao je na kraju razgovoru Šeperić, dodajući da u rješavanje ovog problema treba da se uključi kompletno društvo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: