BiH
0

Mališani u Parkovom rasadniku zapitkivali o nazivima i uzgoju cvijeća

Klix.ba
Parkov rasadnik i vrtni centar "Flora" u Nedžarićima, 90 prekrasnih mališana i oko 300.000 komada sezonskog cvijeća razlog su zašto je danas ovo bilo najljepše mjesto u Sarajevu.

Prekrasan prizor bila su djeca koja s pažnjom, dvoje po dvoje, držeći se za ruke koračala između mnoštva cvjetova koje su radnici preduzeća Park tokom zimskih dana proizveli i uzgojili u rasadnicima. Razdraganu družinu, mališane vrtića "Amel i Nur", koji su dan proveli u Parkovom rasadniku interesovalo je zašto se petunije zovu baš tako, šta su begonije, koliko vode dnevno trebaju surfinije, gdje će biti zasađen ageratum, impatiens i salvija, tražili su djevojčicu Daliju da joj pokažu cvijeće koje nosi isto takvo ime, koliko ima komada lobelije i cinerarije ili zašto su neke kadifice (tagetes) narandžaste, a neke žute boje.

Među mališanima bilo je i onih koji su kao pravi vrtlari znali objasniti da se cvijeće dobija sjetvom sjemena u zemlju, te da uz zalijevanje, malo ljubavi i pažnje, te sunčevu toplotu izraste iz zemlje i svojim cvjetovima ukrašava svaki prostor na kojem se nalazi.

Bilo je i onih koji su se odvažili da pokažu svojim drugarima, kako vrtlari Parka dobijene sadnice sezonskog cvijeća sade u male plastične saksije, odnosno "kontejniraju" i takve odvoze na razne lokacije u gradu, sade i njima ukrašavaju javne zelene površine. Znali su da neke nakon sadnje u male plastične saksije ostavljaju i na police vrtnog centra "Flora" da bi ih građani mogli vidjeti i kupiti za svoje bašte, vrtove ili balkone. Nekoliko mališana čak je i zasadilo svoje cvjetove, koje nisu željeli ponijeti kući nego su ih ostavili radnicima Parka da ih odnesu na zelene površine i parkove, kao njihov poklon Sarajevu.

Cilj posjete vesele družine iz vrtića bio je kroz praktične primjere na licu mjesta u pravoj maloj Parkovoj "tvornici cvijeća" predstaviti ljepotu biljaka, hortikulture, kao i zanimanja vrtlara, gdje će prvi put, tokom ove godine biti proizvedeno preko pola miliona komada jednogodišnjeg i dvogodišnjeg cvijeća, od kojih jedan dio je ili će biti zasađen na zelene površine širom Sarajeva, a jedan dio se već nalazi u prodaji i svi ljubitelji cvijeća i vrtlarstva ga kao, 100% bosanski, vrlo kvalitetan i povoljan proizvod, mogu nabaviti u vrtnom centru "Flora". Međutim, s koliko pažnje, ljubavi i ushićenja su mališani prolazili pored hiljada i hiljada cvijeća, vodeći računa da nijedan cvijet ne oštete ili pogaze, mogao bi biti primjer nama odraslima kako i na koji se način trebamo posvetiti zelenilu.