{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Mali odziv na protest članova sindikata srednjih škola RS

F
19.2.2013. u 15:38
0
11
Mali odziv na protest članova sindikata srednjih škola RS
0
Mali odziv na protest članova sindikata srednjih škola RS
Protest zbog smanjenja plaća za 10 posto zaposlenim u prosvjeti u Republici Srpskoj danas je izrazilo svega dvadesetak članova Samostalnog sindikata srednjih škola RS-a.
Okupilo su u banjalučkom parku „Mladen Stojanović“, mjestu predviđenom zakonom za taj vid izražava nezadovoljstva, te najavili da će ovo biti „redovno okupljanje“ svake sedmice, utorkom.

Predsjednica Samostalnog sindikata srednjih škola RS-a Nada Dimkov ponovila je da se ovim protestom realizira odluka vanredne Skupštine ovog sindikata od 15. januara, kojom je predviđeno da, ukoliko štrajk prosvjetnih radnika ne bude dao određene rezultate, ne pristajanje na smanjenje plaća i dalje urušavanje obrazovanja, izraze javnim protestnim okupljanjem.

Mali odziv na proteste Dimkov je pravdala tvrdnjom da je „dio članova ovog sindikata na nastavi, ali da je to i pokazatelj da su na protest došli oni ljudi koji su spremni provesti odluku Skupštine“.

-Oni koji nisu došli neka se zapitaju da li su zadovoljni sadašnjim plaćama i da li se treba boriti za prosvjetu, tvrdi ona i dodaje da mali odaziv prosvjetnih radnika na ovaj skup šalje, prije svega, poruku Vladi da može da postupa „kako hoće, pa da nastavi i sa smanjenjem plaća, jer su joj sami radnici za to otvorili put“.

Tvrdi da je Samostalni sindikat srednjih škola RS-a reprezentativan „jer okupljaju 20 posto zaposlenih u srednjem obrazovanju RS, što je po zakonu i propisano kao uvjet za priznavanje reprezentativnosti“.

Izostala je i najavljena šetnja do zgrade Vlade RS-a, ispred koje je bilo pojačano prisustvo policije.

Granski sindikat obrazovanja, nauke u kulture RS-a organizirao je, 21. januara štrajk jednog broja radnika u prosvjeti RS-a zbog ovogodišnjeg smanjenja plaća za 10 posto, ali su odustali nakon tri dana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: