Profesori 30 srednjih škola u KS
0

Štrajk prosvjetara: Marginaliziran je jedan od najstresnijih poslova

Anadolija
Foto: Anadolija
(Foto: Anadolija)
Profesori oko 30 srednjoškolskih ustanova čiji je osnivač Kanton Sarajevo danas su održali polusatni štrajk upozorenja.

Prosvjetni radnici, koji su i članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo, u čijoj organizaciji je održan štrajk upozorenja traže poštivanje Kolektivnog ugovora prema kojem budžetskim korisnicima plata treba da bude isplaćena do 5. u mjesecu. Taj dio Kolektivnog ugovora, kako tvrde u Sindikatu, kantonalna vlada ne poštuje kad je riječ o prosvjetnim radnicima.

"Do danas nismo dobili nikakav odgovor od Vlade Kantona Sarajevo. Naš prijedlog je bio, ako se ne isplate plate do 5. u mjesecu mi idemo u štrajk upozorenja, odnosno možemo odustati od štrajka upozorenja ako se donese odluka da svi budžetski korisnici isti dan primaju platu. Ovo je bio jedini uslov, koji je Vlada trebala ispuniti, a ne košta ni marke", izjavio je predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo Faruk Bešlić.

On je dodao da prosvjetnim radnicima "nije krivo kada nema plate ni za koga", pa ni za njih. Kako je kazao, u tom slučaju neće praviti probleme ni postavljati pitanja.

"Ne može se desiti diskriminacija kod istog poslodavca, da jedni prime platu, a drugi ne prime, to nema nigdje u Evropi. Znači, nekog ćemo nagraditi, a nekog nećemo. Oko 15. marta idemo na tzv. protestno okupljanje, a poslije toga idemo u štrajk", istakao je on.

Bešlić je dodao da članovi ovog sindikata također namjeravaju podnijeti tužbe po Kolektivnom ugovoru, ali da istovremeno ne odustaju od svih oblika pregovora i razgovora.

Profesori sarajevskih srednjih škola su za vrijeme polusatnog štrajka upozorenja, koji je počeo tačno u podne, bili su sa učenicima, u učionicama, kako ne bi bila narušena radna disciplina u školama.

Profesorica psihologije i školski psiholog Meliha Trumić u Prvoj gimnaziji Sarajevo izjavila je da lično nije za štrajkove, ali da je ovo jedna od nužnih metoda koje su morali sprovesti kako bi bili ozbiljno shvaćeni.

"Ovo je odgovor vlastima na njihovu neodgovornost prema nama i našem poslu. Mi radimo jedan od najstresnijih poslova, vidite koliko je učenika u odjeljenju, valja s njima izdržati svaki čas, biti nasmijan, veseo, naučiti ih nekim stvarima, pripremiti ih i opremiti za život, a oni nas ne spremaju i opremaju, i kako onda da mi budemo spremni da to uradimo adekvatno", izjavila je Trumić.

Štrajk upozorenja je, kako poručuju prosvjetni radnici u kantonu sa najviše obrazovnih ustanova u BiH, još jedan apel zbog njihovog marginaliziranja u društvu, što je suprotno zahtjevima Evropske zajednice da obrazovanje bude prva stavka u budžetu, jer su ulaganje u mladost i znanje, ulaganje u budućnost države.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo ima oko 3.000 članova.