{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Polusatni štrajk nastavnika i profesora u Kantonu Sarajevo

S
6.3.2013. u 08:43
156
33
Polusatni štrajk nastavnika i profesora u Kantonu Sarajevo
156
Polusatni štrajk nastavnika i profesora u Kantonu Sarajevo
Faruk Bešlić (Foto: Klix.ba)
Članovi Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture Kantona Sarajevo stupit će danas u polusatni štrajk upozorenja ukoliko kantonalna Vlada ne donese odluku da svi budžetski korisnici isti dan primaju plate, rekao je Srni predsjednik Sindikata Faruk Bešlić.
Bešlić je dodao da je sindikalni odbor donio odluku o stupanju u štrajk upozorenja koji će trajati danas od 12.00 do 12.30 sati.

"Iako je sve organizovano za štrajk, ukoliko Vlada Kantona danas do 11.00 sati ispuni zahtjev, Sindikat će odustati od štrajka upozorenja", istakao je Bešlić.

On je dodao da su budžetski korisnici u ponedjeljak, 4. marta, imali sastanak sa kantonalnom Vladom u vezi sa budžetom i isplatom plata, ali da nisu dobili nikakav konkretan odgovor.

Bešlić je pojasnio da će nastavnici za vrijeme polusatnog štrajka upozorenja zajedno sa učenicima biti u učionicama, kako se ne bi remetila radna disciplina, ali da u tom periodu neće raditi.

"Štrajkom želimo da ukažemo na činjenicu da se ne poštuje kolektivni ugovor, prema kojem budžetskim korisnicima plata treba da bude isplaćena do 5. u mjesecu, ali i da izrazimo neslaganje sa dikriminacijom prosvjetnih i kulturnih radnika koji su platu dobili 27. februara, dok su prve plate iz budžeta isplaćene još 15. februara", rekao je Bešlić.

On je naveo da će štrajk upozorenja biti još jedan apel prosvjetnih i radnika u kulturi zbog njihovog marginalizovanja u društvu, što je suprotno zahtjevima Evropske zajednice da obrazovanje bude prva stavka u budžetu jer su ulaganje u mladost i znanje ulaganje u budućnost države.

Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nuke i kulture Kantona Sarajevo ima oko 3.000 članova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: