BiH
1.8k

Malena Belmina izgubila bitku za život

Klix.ba
Belmina Ibrišević
Belmina Ibrišević
Malu Belminu Ibrišević, čija je sudbina prije nekoliko mjeseci digla na noge cijelu državu, isključit će danas ili sutra s aparata koji su je držali u životu na intenzivnoj njezi klinike u njemačkom Tibingenu.

Kako je za Klix.ba potvrdila Thea Rakić, maloj Belmini su skroz otkazala pluća i ljekari su uz saglasnost porodice odlučili isključiti aparate tokom dana ili sutra.

Ovu informaciju objavila je i njena majka na Facebook stranici te zamolila sve dobre ljude da im pomognu u prikupljanju novca za transport tijela malene Belmine u BiH. Potrebno im je 2.500 eura.

Podsjetimo, Belmini je bilo dijagnosticirano teško imunološko oboljenje po rođenju i trebala je otići na na presađivanje koštane srži u Njemačku. No, nije imala pasoš i zbog toga je čekala. U bolnicu u Njemačku je stigla 13. juna. Transplanatacija koštane srži je izvršena u mjesecu junu i Belminino stanje je bilo poboljšano. Četiri dana nakon operacije otvorila je oči i svi su plakali od radosti. No, uslijedile su komplikacije i 14 dana nakon operacije je vraćena na intenzivnu njegu. Borba malog anđela trajala je sedam mjeseci.

Njen kratki život ostavio je duboki trag u BiH. Majke, očevi, rodbina, prijatelji, građani BiH ustali su na noge i protestovali ispred zgrade Parlamenta BiH u Sarajevu i u drugim gradovima tražeći da se usvoji Zakon o jedinstvenom matičnom broju kako bi bebe koje su rođene nakon 12 .2. 2013. godine imale JMB, mogle se liječiti i imati svoja osnovna ljudska prava.

Protesti su urodili plodom jer je Vijeće ministara BiH usvojilo privremenu odluku koja omogućava izdavanje JMB.