BiH
1.3k

Fatima Ibrišević, majka preminule Belmine, očekuje djevojčicu

Piše: N. J.
Majka Belmine Ibrišević, bebe koja je prije nekoliko mjeseci ujedinila čitavu BiH zbog problema sa dobijanjem matičnog broja, ponovo je trudna i očekuje rođenje djevojčice na proljeće, u aprilu naredne godine.
Fatima Ibrišević (Foto: Facebook)
Fatima Ibrišević (Foto: Facebook)
Fatima Ibrišević je ovu vijest podijelila na svome Facebook profilu napisavši: "Mnogo mi se toga izdešavalo u ovoj 2013. godini, mislila sam da je Bog zaboravio na mene. Mnogi govore 'kako je odmah mogla da zanese i drugo dijete', a niko ne zna da sam već bila u trećem mjesecu trudnoće kada je dragi Allah uzeo moju Belminu u svoje okrilje, ali mi je zauzvrat dao drugu djevojčicu koja svaki dan u meni raste i pomjera se, mnogo je jača i aktivnija nego njena seka kada je bila još uvijek u meni... Nova nada, u meni raste novi zivot....Nadam se da će mi ona priuštiti što njena seka nije stigla, osmijehe i dozive MAMA...".

Danas se navršilo tačno dva mjeseca od smrti male Belmine, djevojčice čija je sudbina na noge digla cijelu BiH, odnosno zbog koje su počeli protesti 5. juna u Sarajevu. Klix.ba je dan ranije objavio priču o tome kako ovaj mali anđeo ne može na liječenje u Njemačku zato što nema jedinstveni matični broj, a već ujutro grupa građana je svojim automobilima prepriječila izlaz iz zgrade Parlamenta. U danima nakon toga uslijedili su masovni mirni protesti na kojima se od političara u BiH tražilo da se ne "prepucavaju" preko najmlađih, što je na kraju rezultiralo time da Vijeće ministara usvoji privremenu odluku za izdavanje JMBG-a.

"Nadam se da moja Belmina neće biti zaboravljena, jer je njen slučaj pomogao drugoj djeci da ne dođu sutra u istu situaciju i da se ne mogu liječiti. Ona će, naravno, uvijek ostati u mome i srcu svoje porodice. Nažalost, od nje nisam doživjela osmijehe i da me zove mama, a na novu trudnoću sam se upravo odlučila kako bih pomogla Belmini, računajući s tim da će joj bolje odgovarati ćelije brata ili sestre nego od nekih drugih donatora. Bila sam već trudna tri mjeseca kada je Belmina preminula", kazala je Fatima za Klix.ba.

Dodaje kako joj je planirani termin poroda 19. april naredne godine, te da bi tada mala Belmina imala 13 mjeseci, budući da je rođena 19. marta ove godine. Mala Belmina je preminula u bolnici u Njemačkoj gdje je bila na liječenju četiri mjeseca.