BiH
0

Majkić: Sjednica prekinuta jer predlagač zakona nije došao

FENA
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Dušanka Majkić (Foto: Klix.ba)
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je danas zato što nije došao predstavnik Ministarstva sigurnosti, predlagač zakona koji je trebalo da bude na dnevnom redu te sjednice.

Naime, za današnju sjednicu bilo je planirano razmatranje Prijedloga zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, a predlagač tog zakona je Vijeće ministara BiH.

"Ne sjećam se da je nekad sjednica Zajedničke komisije prekinuta zato što nije došao predlagač zakona. Trebalo je da on bude jutros prvi ovdje. Ne samo da ministar nije preduzeo ništa da dođe, nego nije ni pomoćnik koji to vodi. I on je zaboravio da dođe, iako je obaviješten prije sedam dana", kazala je novinarima predsjedavajuća Komisije Dušanka Majkić.

Ona kaže, da se očekuje reakcija Vijeća ministara BiH jer " imamo obećanja da će biti pokrenut disciplinski postupak protiv onih koji su ovo jutros napravili."

"O tom prijedlogu zakona neće se moći voditi rasprava na sjednici Predstavničkog doma najavljenoj za sutra", kazala je Majkić.

Upitana za suštinske izmjene tog zakona, Majkić je kazala da ih ima dosta.

"MUP RS je napisao devet stranica koje govore u prilog tome da amandmanski zakon treba upotpuniti. Ima stvari za koje bi se, u nekom momentu moglo reći da se terorističke aktivnosti spominju samo uzgred. Dakle, hoćemo da vidimo da li je Ministarstvo to slučajno previdilo", kazala je.

Na tekstu pomenutog zakona rađeno je više od godinu i pol dana, a radi se o velikom broju izmjena u odnosu na Zakon iz 2009. godine.

Zajednička komisija danas je podržala Odluku Predsjedništva BiH o postavljanju Tome Kolende na dužnost komandanta 4. pješadijske brigade Oružanih snaga BiH.