BiH
0

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH danas o smjeni ministra Radončića

FENA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine zakazana je za danas, a na dnevnom redu je inicijativa za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića, koju je predložio Klub poslanika Stranke demokratske akcije (SDA).

U inicijativi su naveli da postoje opravdani razlozi za smjenu jer je u događajima 7. februara tokom protesta građana povrijeđen veliki broj osoba među kojima su i policajci, a oštećene su brojne institucije BiH te bi ministar zbog narušene sigurnosne situacije trebao odstupiti s ove dužnosti.

Naveli su da su tokom protesta izazvani požari, napravljena velika oštećena na zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nekoliko zgrada vlada kantona i općina u Bosni i Hercegovini, a zapaljena je i državna zastava te značajno oštećen Arhiv BiH, a u skladu s nadležnostima ministar nije poduzeo radnje da bi se zaštitili građani i imovina.

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Zlatko Lagumdžija ranije je rekao da je stav SDP-a poznat o ovom pitanju. Pozvali su Radončića da podnese sam ostavku te je iz Kluba SDP-a u Predstavničkom domu najavljena podrška smjeni ministra Radončića.

Na dnevnom redu je i zahtjev poslanika iz Kluba SDP-a BiH za razmatranje Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona Bosne i Hercegovine po hitnom postupku, a izmjene bi trebale definirati da u izuzetnim okolnostima u BiH, Parlamentarna skupština BiH može donijeti odluku o održavanju vanrednih izbora za izbor članova organa vlasti na svim nivoima.

Zakon predviđa da se vanredni izbori trebaju organizirati i održati najkasnije u roku od 60 dana od dana donošenja odluke.

Prijedlog zakona o javnim nabavkama također je na dnevnom redu, a Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na sjednici podržala ovaj zakon s 25 usvojenih amandmana od 90 predloženih.

Donošenjem novog zakona jasnije će se definirati odgovornost svih koji provode postupak, unaprijediti mehanizmi prevencije zloupotreba u javnim nabavkama, smanjiti troškovi učešća u postupku, kao i birokratski zahtjevi, te uvesti moderne tehnike i postupci javnih nabavki, a ovim zakonom osigurava se potpuna primjena pravila i zahtjeva Evropske unije u pogledu osiguranja slobode protoka robe, ljudi i kapitala.

Poslanici bi se trebali izjasniti i o Prijedlogu zakona o sprječavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti za koji je Zajednička komisija za odbranu i sigurnost dva puta dala negativno mišljenje jer nijedan član iz Republike Srpske nije glasao za ovaj zakon.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog ovog zakona kojim se ova oblast usklađuje sa standardima Evropske unije, definira i uloga Finansijsko-obavještajnog odjela Državne agencije za istrage i zaštitu (FOO SIPA-e) kao centralne jedinice koja prima, sakuplja, evidentira, analizira, istražuje i prosljeđuje rezultate analize u ovoj oblasti.

Jedna od novina u zakonu je uvođenje dužnosti notara da FOO-u SIPA-e dostavi podatke za svaki ovjereni kupoprodajni ugovor o prometu nekretnina čija vrijednost iznosi 30.000 KM ili više.

Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, Prijedlog zakona o dopunama Zakona o Pravobranilaštvu Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, Prijedlog zakona o elektronskom dokumentu te Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plaće zaposlenih u institucijama Bosne i Hercegovine su na dnevnom redu današnje sjednice.