BiH
0

Majkić na zasjedanju Evroazijskog ženskog foruma u Sankt Petersburgu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić učestvovaće 24. i 25. septembra ove godine u Sankt Peterburgu u radu Evroazijskog ženskog foruma.

Ovo je prva konferencije ovakve vrste u organizaciji Interparlamentarne skupštine zemalja Zajednice Nezavisnih Država.

Kako su organizatori najavili, skup u ruskom gradu, koji se održava pod motom "Ka miru, harmoniji i socijalnom blagostanju", svojim obraćanjem otvoriće predsjednica Vijeća Ruske Federacije Valentina Matvienko.

Na plenarnoj sjednici predviđena je rasprava na temu "Žene u današnjem svijetu, novi horizonti saradnje", dok će, tokom odvojenih panel–diskusija, učesnici konferencije raspravljati o ulozi žene u politici, ekonomiji, zdravstvu, sredstvima informisanja i u humanitarnim aktivnostima.

Dvodnevna konferencija biće okončana u petak usvajanjem završnog dokumenta – Rezolucije Evroazijskog ženskog foruma, u kojoj će biti naglašena potreba jačanja uloge žena u realizaciji globalnih ciljeva održivog razvoja, kao i snažnije uloge žena u globalnim i regionalnim političkim i privrednim aktivnostima.