BiH
120

Zana Marjanović predstavljala BiH na konferenciji u Washingtonu

Klix.ba
U povodu 15. godišnjice rezolucije 1325 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacije, Institut za inkluzivnu sigurnost iz Washingtona u saradnji sa State Departmentom, od 12. do 15. oktobra organizovao je konferenciju "Kolaborativni pristup globalnoj sigurnosti".

Današnji centralni multimedijalni događaj "Forum o inkluzivnoj sigurnosti" okupio je učesnike i učesnice iz Ministarstva odbrane SAD-a, Ujedninjenih nacija, State Department-a, kao i analitičare vanjske politike koji su sa lidericama iz više od 20 konfliktnih i postkonfliktnih zemalja, razgovarali na temu "Kako unaprijediti vitalnu ulogu žena u izgradnji mira i sigurnosti?".

U radu konferencije učestvovale su liderice iz Bosne i Hercegovine, Afganistana, Kolumbije, Indonezije, Libije, Nigerije, Sjeverne Irske, Pakistana, Šri Lanke, Ugande i tako dalje.

Članica Mreža žena mirotvoraca (Women Waging Peace Network), Zana Marjanović, bh. parlamentarka, od nedelje boravi u Washingtonu gdje je učestvovala u velikom broju okruglih stolova, radionica i sastanaka.

Prije otvaranja centralnog događaja, kao ambasadorica moderirala je okrugli sto na temu Rezolucije 1325. Učesnici ovog okruglog stola bili su predstavnici mnogih međunarodnih organizacija, kao na primjer USAID, Ujedinjene nacije, te predstavnici State Department-a.

Nakon okruglog stola Zana Marjanović je zajedno sa Swanee Hunt, osnivačicom i predsjedavajućom, te Mirsadom Jačevićem, potpredsjednikom Instituta za inkluzivnu sigurnost, kao i Amnom Popovac,otvorila konferenciju i tim povodom izjavila:

"Izuzetna mi je čast učestvovati u Forumu o inkluzivnoj sigurnosti u Washingtonu i kao parlamentarka Parlamenta FBiH predstavljati našu zemlju na ovako važnom događaju. Bez ravnopravnog učešća žena u sprječavanju i rješavanju konflikta, te izgradnji međunarodnog mira i sigurnosti, niti jedno društvo ne može napredovati. Bosanskohercegovačko društvo mora osigurati ravnopravno učešće žena na svim nivoima vlasti, u vojnim i policijskim strukturama, mirovnim misijama, te povećati zaštitu za žene i djevojčice kako u konfliktim, tako i u postkonfliktnim situacijama. U naredne tri godine, fokusirati ću svoj rad u Parlamentu FBiH i na ovu temu".