BiH
192

Majkić i Jovičić žele sankcioniranje demonstranata i vlasnika portala

Piše: E. G.
Foto: Parlament.ba
Foto: Parlament.ba
Državni zastupnici jučer su najavili obračunavanje sa demonstrantima, ali i portalima koji su izvještavali o protestima, tražili su od visokog predstavnika Valentina Inzka da smanji svoju plaću kako bi se tim novcem u BiH rješavali socijalni slučajevi i još koješta.

Ono što je u ovom trenutku najbitnije je to da su konačno prekinuli priču o tobožnjoj nesigurnosti u Sarajevu i da će u ponedjeljak biti održana sjednica Zastupničkog doma. No, naviknutim na maksimalnu udobnost i minimalnu kritiku na račun njihovog (ne)rada, državnim parlamentarcima, konkretno SNSD-ovim, još uvijek nije sve potaman, pa su najavili da će uzvratiti udarac.

Osim "talačke krize", kako su je sami nazvali, kada nisu mogli izaći iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, zastupnici dodatne motive za pokretanje tužbi protiv demonstranata traže i u svojim karikaturama koje su demonstranti nosili 1. jula na Trgu Bosne i Hercegovine.   Demonstranti su očito bili i previše kreativni za ukus osjetljivih zastupnika. Možda će sljedeći put, ako dođe do protesta, koristiti fotografije, kao što smo i mi u ovom tekstu. Napominjemo da smo fotografije uzeli sa zvanične stranice Parlamentarne skupštine BiH. Za sada su karikature, čini se, zasmetale samo nekolicini njih iz Zastupničkog doma, dok se članovi Vijeća ministara, iako neki od njih čuveni po narcisoidnosti, još uvijek nisu oglasili.

Dušanka Majkić i Slavko Jovičić Slavuj jučer su u izjavi za Alternativnu TV rekli da će tražiti da se cijelim slučajem pozabavi tužilaštvo.

"Podnijet ću tužbe i protiv ovih koji su me držali u zatočeništvu", kazao je Jovičić. Majkić je ocijenila kako postoji "želja i volja svih" da se tuže organizatori demonstracija.

"Vidjet ćemo ko su sve krivci, ko su nosioci i vlasnici portala koji su to pisali, ko su organizatori, oni treba da snose sankcije", kazala je Majkić, no ostalo je nejasno na koje portale misli i šta to treba sankcionirati vezano za portale. Možda profesionalni novinarski rad i izvještavanje o događajima ispred i unutar zgrade institucija BiH?

Ipak, neki zastupnici, poput Asima Sarajlića, su iznenađeni ovakvim najavama o tužbama. On smatra da su parlamentarci izvrgnuti ruglu, ali ne traži radikalne mjere protiv demonstranata.