{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Majke Srebrenice pozdravljaju Zakon o pravima povratnika

A
29.4.2013. u 15:57
0
0
Majke Srebrenice pozdravljaju Zakon o pravima povratnika
0
Majke Srebrenice pozdravljaju Zakon o pravima povratnika
Foto: Anadolija
Srebreničke majke pozdravile su danas donošenje Zakona o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, izvještava novinar agencije Anadolija.
Naime, zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo su na današnjoj sjednici po hitnom postupku jednoglasno usvojili Zakon o pravima osoba koja se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, a u cilju efikasnijeg provođenja Aneksa VII.

"To je izuzetno pozitivno i sigurno će pomoći masovnijem povratku Bošnjaka u RS. Mnogi se nisu mogli vratiti u Republiku Srpsku (RS) jer su tamo građani drugog reda i nemaju nikakva prava. Neprihvatljivo je bilo da gube prava koja su stekli u Federaciji BiH, uključujući i, primjerice, adekvatnu zdravstvenu zaštitu, što je posebice važno starijima. Ovo će sigurno pomoći povratku. Pogotovo ako i drugi kantoni i Federacija BiH usvoje slične zakone", kazala je za agenciju Anadolija Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja ''Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa''.

Usvajanje ovog zakonskog rješenja pozdravila je i Koalicija ''Prvi mart''.

"Posebno važnim želimo istaći da su integralni dio izrade i zagovaranja Zakona bili aktivisti građanske koalicije „Prvi mart“ u saradnji sa Ministarstvom za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, te Vladom Kantona Sarajevo. Ovaj Zakon sadrži jasne upute i procedure primjene, te u sebi sadrži ranije odredbe privremenih odluka Skupštine Kantona Sarajevo, čime je zapravo utvrdio prava povratnika kao trajno zaštićenu kategoriju. Građanska koalicija „Prvi mart“ će izvršiti i prilagodbu usvojenog Zakona, te isti dostaviti drugim zainteresiranim kantonima, kako bi se ovim propisima obuhvatili svi povratnici u RS", saopćeno je iz Koalicije "Prvi mart".

Pozvali su i ostale kantonalne i federalne vlasti da krenu putem ka efikasnijem provođenju Aneksa VII Daytonskog mirovnog sporazuma kojim je krenula Vlada Kantona Sarajevo, te riješe prava povratnika u što skorijem periodu.

"Ovom prilikom najavljujemo da ćemo nastaviti sa zagovaranjem novih zakonskih rješenja, prvo u Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, a potom u ostalim kantonima te na razini entiteta Federacije BiH. Koalicija će nastaviti raditi na osiguranju zaštite ljudskih prava, te stvaranju uslova za olakšanu registraciju povratnika i prognanih sa prostora entiteta RS, borbi protiv diskriminacije povratnika, te ostvarivanju građanskih i političkih sloboda za povratničku zajednicu u RS-u", istaknuto je.

Usvojenim Zakonom regulirano je da osobe koje su imale status raseljenih osoba u Kantonu Sarajevo po povratku u mjesto prijeratnog prebivališta u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt mogu ostvariti određena prava po osnovu socijalne zaštite, zaštite porodice s djecom, boračko-invalidske zaštite i zdravstvene zaštite u onom kapacitetu u kojem su ih ostvarivali u KS-u, što u osnovi ima za posljedicu štetne društvene interese.

Kako je rečeno danas, radi se o elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, čije rješavanje ima karakter neodložne potrebe rješavanja tih problema, a što će s aspekta društvenog interesa značajno unaprijediti održivost procesa povratka, ocijenjeno je potrebnim da se predmetni zakon donese po hitnom postupku.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: