{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Tuzla i Sarajevo predvode proces trajnog rješavanja prava povratnika

25.2.2013. u 11:34
0
1
Tuzla i Sarajevo predvode proces trajnog rješavanja prava povratnika
0
Tuzla i Sarajevo predvode proces trajnog rješavanja prava povratnika
Građanska koalicija Prvi mart nakon sastanka sa predstavnicima Vlade Tuzlanskog kantona pozdravlja spremnost Vlade i Skupštine Tuzlanskog kantona da riješi pitanje zaštite prava lica koja su ostvarila povratak iz Tuzlanskog kantona u Republiku Srpsku.
Između ostalog, uz već postojeća zakonska rješenja iz oblasti socijalne zaštite koja već garantiraju zaštitu prava bez obzira na promjenu prebivališta, iz Vlade TK su najavljeni i dalji napori u zaštiti drugih beneficija za povratnike, poručuju iz Koalicije Prvi mart.

U skladu sa odlukom Vlade Tuzlanskog kantona garantuje se i primarna zdravstvena zaštita povratnicima s prostora Tuzlanskog kantona u RS. Šira zaštita u ovoj oblasti u Tuzlanskom kantonu očekuje se donošenjem novog Zakona o zdravstvenom osiguranju Federacije Bosne i Hercegovine, koji bi trebao nuditi trajnu zaštitu prava na zdravstveno osiguranje licima koja su ostvarila povratak za ugrožene kategorije.

Ovakav vid saradnje Vlade i Skupštine TK i Građanske koalicije Prvi mart svakako će ubrzati i ohrabriti registraciju građana koji su se vratili na teritoriju manjeg entiteta, što je i jedan od osnovnih ciljeva za koje se zalaže Koalicija Prvi mart.

Time su stvoreni uslovi za dalje djelovanje Koalicije, te otvoren prostor da krajem aprila i početkom maja započnu rad na registraciji građana koji žive u RS-u, a nisu prijavili svoj povratak na prijeratnu adresu prebivališta, iz straha od gubitka beneficija.

"Također, u narednih sedam dana zastupnici sa kojima sarađujemo u Skupštini Kantona Sarajevo sastavit će i zvanični prijedlog zakonskih rješenja koja će regulisati pitanje zaštite stečenih prava za lica koja ostvare povratak u RS, u ovom kantonu.
Izvršavanjem ovih proceduralnih aktivnosti u Vladi i Skupštini Tuzlanskog kantona, a uskoro i Kantonu Sarajevo stvorit će se primjer za način rješavanja problema povratnika na teritoriju manjeg entiteta, što će se koristiti kao model za dalja zagovaranja iste prakse i u ostalim kantonima. Trajna zaštita socijalnih prava i povratnika jedan je od glavnih ciljeva inicijative Glasaću za Srebrenicu, ali i koalicije Prvi mart, koji će biti ispunjeni provođenjem inicijativa Tuzlanskog kantona i Kantona Sarajevo, što bi trebalo motivirati i ostale predstavnike institucija u Federaciji da nastave raditi na rješvanju statusa povratnika. Svakako, ključno za to jeste i rad ministarstava na nivou Federacije, kako bi se okvirni zakoni prilagodili namjeri proaktivne politike povratka i registracije povratnika, ističu u saopćenju za javnost iz Građanske koalicije Prvi mart.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: