BiH
7

Subašić: U KS nisu ni svjesni koliko nam je važan Zakon koji su usvojili

Piše: E. G.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Kanton Sarajevo je prošlog mjeseca usvojio Zakon o pravima osoba koje se iz Kantona Sarajevo vraćaju u mjesta prijeratnog prebivališta, što je od ogromnog značaja za povratničku populaciju, prije svega, u općine bh. entiteta RS. Zakon je stupio na snagu 10. maja.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Prava ove populacije se tretiraju kroz tri ministarstva, a odnose se na ostvarivanje prava iz oblasti zdravstva, boračkih naknada i penzija te stipendiranja.

"Uradili smo što smo znali i mogli, konsultovali smo veliki broj ljudi, a imamo naznake da će slično biti usvojeno i u nekim drugim kantonima. Ovaj Zakon je toliko važan, da smatram da je važniji za državu BiH nego neke stvari u vezi s kojim su se posljednjih 17 godina lomila koplja", rekao je na konferenciji za medije premijer KS Suad Zeljković.

Ministar rada, socijalne politike, izbjeglica i raseljenih lica Kantona Sarajevo Muamer Bandić je pojasnio da je ključni razlog za donošenje ovog Zakona to što povratnici, koji se iz KS vraćaju u prijeratna prebivališta u RS-u i Brčko distriktu, ne mogu ostvariti ili imaju poteškoća sa ostvarivanjem prava iz zakona o socijalnoj zaštiti, boračko-invalidskoj zaštiti i zdravstvenoj zaštiti.

"Primjenom ovog Zakona, osobe koje su boravile ili borave u KS nastavit će ostvarivati svoja prava i nakon povratka. Nije važno da li su raseljene osobe izvadile ličnu kartu u KS, ako se vrate u RS ili Brčko ostvarit će puno pravo. Ono što oni trebaju uraditi je da podnesu zahtjev za ostvarivanje svog prava u općini u KS gdje su imale boravište ili prebivalište, dakle općini gdje su ostvarivali prava iz socijalne zaštite, zaštite porodice sa djecom i boračke zaštite. Za pravo na zdravstveno osiguranje zahtjev će podnijeti Zavodu zdravstvenog osiguranja KS. Oni u pravilu neće morati pribavljati nikakvu posebnu dokumentaciju, već će se koristiti ona koju posjeduju općine", pojasnio je Bandić.

Ministar Bandić je dodao da se ovdje radi o posebnom zakonu koji ne dolazi u sukob sa nekim višim pravnim aktom.

Munira Subašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Munira Subašić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Oni jedino neće moći ostvariti prava koja su definirana Zakonom o socijalnoj zaštiti, gdje bismo mi morali plaćati obdanište i slično, ali sve ostalo će koristiti u punom kapacitetu", rekao je Bandić.

Trenutno ne postoje podaci o tome koliko osoba će koristiti prava iz ovog Zakona, jer većina njih je i dalje fiktivno prijavljeno u KS, a stvarno prebivalište im je u RS-u ili Brčko distriktu.

Ministar zdravstva KS Eldar Lokmić je dodao da su povratnici i do sada imali neka prava u pogledu zdravstvene zaštite u FBiH, odnosno KS, ali da to nije bilo dovoljno.

"U KS je najbolji sistem zdravstvene zaštite u BiH i vrlo je teško očekivati da neko može prihvatiti nešto drugo, gdje je nivo sigurnosti manji, manje je lijekova i slično. Svi koji se vrate u svoja prijeratna prebivališta će imati prava iz domena zdravstvene zaštite", rekao je Lokmić.

Pripadnici boračke populacije ovim Zakonom mogu iskoristiti pravo na banjsko liječenje, naknadu putnih troškova za liječenje u inozemstvu, prvenstvo upisa u obrazovne ustanove, dodjelu novca za održiv povratak, naknadu za dženaze i podizanje nišana, mjesečna primanja, naknadu za udžbenike, prednost pri zapošljavanju i prijem u studentske domove, jednokratne novčane pomoći i osiguravanje ogrjeva, naveo je ministar za boračka pitanja KS Faid Hećo.

Predsjednica Udruženja Majke Srebrenice Munira Subašić je kazala da povratnicima ovakav zakon mnogo znači i da se nada da će i drugi kantoni slijediti primjer KS.

Kada Hotić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Kada Hotić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Važno je nama koji smo se vratili u drugi entitet, a imamo lične karte iz FBiH. Voljeli bismo da je ovakav zakon usvojen mnogo ranije, puno više ljudi bi se vratilo na svoja ognjišta, ali hvala Bogu da je donesen i sada, nikada nije prekasno. Našeg raseljenog naroda još samo na Mjesecu nema, po cijeloj BiH smo naseljeni. Hvala KS, uradili su vrlo važnu stvar, možda nisu ni svjesni koliko je to nama bitno", rekla je Subašić.

Pod prijeratnim prebivalištem se podrazumijeva prebivalište do 30. aprila 1991. godine, a osobe koje obuhvata Zakon su one koje su prije njegovog stupanja na snagu imale boravište u KS. Također je bitno to da oni koji ostvaruju ova prava ne mogu imati ista prava i u prijeratnom mjestu prebivališta.

Kada Hotić, potpredsjednica Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa je izrazila nadu da će i ostali kantoni ili eventualno FBiH usvojiti ovakav zakon, s obzirom na to da ogroman broj raseljenih živi i na tim područjima.

Podsjetimo, Koalicija 1. mart je inicirala donošenje Zakona, a isto nastoje dogovoriti i sa drugim kantonima.